PROTOIERIA ONEŞTI

Sumar

În această secţiune, veţi găsi evenimentele consemnate din anul 2004 şi până în prezent. Acestea sunt ilustrate cu fotografii sau reportaje video, după caz...
Desigur, evenimente şi acţiuni au fost mai multe... Aici veţi regăsi doar o parte din ele, probabil cele mai importante.

Ştiri, informaţii, evenimente 2018...

Sumarul evenimentelor: | 2004-2016 | 2017 | 2018 |

Septembrie 2018

Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” a reprezentat România la Conferința Internațională dedicată îngrijirii pe termen lung din Cehia

​ În perioada 13-14 septembrie 2018, orașul Praga a găzduit evenimentul „Is there a future of Long-term Care in Europe? What can we learn from each other…?” („Există viitor pentru îngrijirea pe termen lung în Europa? Ce putem învăța unii de la alții...?”). La Conferința internațională din Cehia a fost invitat reprezentantul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, organizație membră a Federației Filantropia a Patriarhiei Române.
​ Evenimentul a reunit aproximativ 500 de participanți din 20 de țări din lume, cele mai multe din Europa, dar și din alte state precum: SUA, China, Australia și Canada.
​ România a fost reprezentată de Pr. Ilarion Mâță, Președintele Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, Vicepreședinte al Asociației Naționale a Directorilor Instituțiilor pentru Vârstnici (ADIV) România și  Inspector eparhial la Sectorul Social – Filantropic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
Continuare [foto, info]...

Parohia Blidari în sărbătoare

​ Ziua de 16 septembrie 2018, Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, a fost o zi de aleasă sărbătoare în Parohia Blidari din Protopopiatul Onești, prilejuită de evenimentul resfințirii Bisericii satului și a Așezământului Social Filantropic.
​ Încă de dimineață, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a poposit în această comunitate creștină fiind întâmpinat în poarta bisericii cu pâine și sare, de inimi creștine pline de bucurie.
​ Preacucernicul părinte Ciprian Ignat, secretar eparhial, a dat citire Hrisovului de sfințire a Bisericii cu hramurile “Sfântul M. Mc. Gheorghe” și “Sfântul Gheorghe Pelerinul de la Mănăstirea Văratec”, precum și a Așezământului Social Filantropic “Sfântul Apostol Toma”.
​ A urmat slujba de târnosire a sfântului lăcaș săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim care a fost înconjurat de un numeros sobor de preoți, alături de părintele protopop Ioan Bârgăoanu, de copii și tineri în straie populare, purtând în mâini steaguri tricolore, transformând acest locaș în poartă a cerului și loc de întâlnire cu Dumnezeu.
Continuare [foto, info]...

Proiect eparhial în sprijinul copiilor și bătrânilor aflați în grija Bisericii la Hârja

​ La îndemnul IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, începând cu luna septembrie s-a lansat proiectul eparhial destinat sprijinirii copiilor și bătrânilor aflați în grija Bisericii în cadrul Așezământului social-filantropic „Sf. Voievod Ștefan cel Mare” de la Hârja. Proiectul constă în lansarea unei campanii de strângere de produse de curățenie, scutece de unică folosință pentru adulți și alimente neperisabile necesare pentru prepararea hranei beneficiarilor serviciilor oferite prin intermediul Asociație „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”: 105 de vârstnici instituționalizați, 20 de copii și 20 de bătrâni îngrijiți la domiciliu.
​ Deși periodic, cu precădere în perioada posturilor mari de peste an, în unele parohii s-au organizat astfel de colecte, Asociația de la Hârja face cu greu față cheltuielilor lunare, care se ridică la aproximativ 200.000 de lei, de aceea orice sprijin este bine-venit.
Continuare [foto, info]...

Proiectul Eparhial „Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți!” implementat la Onești

​ În cadrul Proiectului Eparhial „Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți!”, luni, 10 septembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a poposit în mijlocul oneștenilor pentru a binecuvânta începutul noului an școlar și pe elevii și profesorii care-și desfășoară activitatea în cuprinsul Protoieriei Onești.
​ În cadrul Proiectului Eparhial „Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți!”, luni, 10 septembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a poposit în mijlocul oneștenilor pentru a binecuvânta începutul noului an școlar și pe elevii și profesorii care-și desfășoară activitatea în cuprinsul Protoieriei Onești.
​ Aproximativ 300 de elevi de la Școlile Generale din Municipiul Onești, însoțiți de cadre didactice, au venit la sediul Protoieriei Onești pentru a primi binecuvântare la începutul anului școlar și cuvânt de învățătură din partea Părintelui Ioachim, Arhiepiscopul nostru. Înaltpreasfinția Sa a rostit rugăciunea la început de an școlar și a îndemnat pe tineri să folosească timpul petrecut în școală pentru a acumula cunoștințe care să-i ajute în viață.
Continuare [foto, info]...

Federația Filantropia a Patriarhiei Române a sprijinit familiile afectate de inundații din Comuna Oituz, Județul Bacău

​ Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la propunerea Federației Filantropia reprezentată de Pr. Cons. Patriarhial Ciprian Ioniță, Președintele organizației, IOCC (International Orthodox Christian Charities) a direcționat resurse financiare pentru situații de calamitate Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, membră a Federației Filantropia a Patriarhiei române.
​ Zilele acestea, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja" a finalizat campania umanitară de întrajutorare a mai multor familii din Comuna Oituz, județul Bacău, afectate de inundațiile din perioada 27 – 29 iunie 2018.
​ Patriarhia Română, prin intermediul Federației Filantropia, a reușit să direcționeze fonduri ale solidarității sociale către familiile mai sus amintite, campanie umanitară la care s-a alăturat și IOCC,  cu sediul în Baltimore – Maryland (SUA), cu un aport financiar de 3000 $, fiind o prestigioasă organizație umanitară mondială aparținând Bisericii Ortodoxe, ce sprijină comunitățile afectate de calamități sau dezastre naturale, cât și proiecte comunitare pentru dezvolatrea infrastructurii sociale de care are în mod fundamental nevoie o comunitate.
Continuare [foto, info]...

Magna cum laudae pentru părintele Ilarion Mâță

​ Astăzi, 7 septembrie 2018, pr. Ilarion Mâță, inspector eparhial în cadrul sectorului Social-filantropic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a susținut public lucrarea pentru obținerea titlului de doctor în Sociologie, la Facultatea de Filosofie și Ştiințe social-politice din cadrul Universității "Al. I. Cuza" din Iași.
​ Pr. Ilarion Mâță este angajat în activitatea social-filantropică a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului încă din anul 2006, când Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim i-a încredințat spre coordonare activitatea centrului rezidențial pentru persoane vârstnice de la Hârja.
​ Activității concrete desfășurate în slujba aproapelui s-au adăugat de-a lungul anilor studii academice de specialitate, pe care părintele Ilarion Mâță le-a urmat în marile centre universitare din țară, studiind gerontologia la Cluj, asistența socială la București, încheind cu doctoratul în Sociologie obținut cu magna cum laude la Universitatea "Al.I.Cuza" din Iași.
Continuare [foto, info]...

Ședința administrativă

​ În ziua de miercuri, 5 septembrie, la început de an bisericesc, în sediul Protoieriei Onești, a avut loc ședința administrativă a preoților din protopopiat.
​ Din partea Centrului Eparhial a fost delegat Pătintele Ilarion Mâță, Inspector în cadrul sectorului Social Filantropic și Misionar al Ahiepiscopiei Romanului și Bacăului, care a transmis celor prezenți arhiereasca binecuvântare a Părintelui Arhiepiscop Ioachim, încredințându-i de grija și dragostea părintească a Înaltpreasfinției Sale.
​ Moderatorul întâlnirii, părintele Protopop Ioan Bârgăoanu a invitat înaintea părinților pe doamna Gabriela Gîrmacea, profesor titular la Liceul “Grigore Moisil”, doctor în limba și literatura română, critic, editor, promotor cultural.
Continuare [foto, info]...

Festivalul Plăcintelor, sărbătoare câmpenească a satului Hârja, la Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”

​ Duminică, în ziua de 2 septembrie a Centenarului Marii Uniri, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” împreună cu colaboratorii săi ANTREC (Asociația Națională pentru Turismul ecologic și cultural) Bacău și Primăria Oituz, a organizat a XIV – a ediție a Festivalului Plăcintelor, a II – a ediție a Sărbătorii câmpenești a satului Hârja, loc pitoresc cu adâncă încărcătură istorică, unde localnicii s-au jertfit pentru neam și credință, demnitatea și integritatea neamului românesc în cele două războaie mondiale.
​ Organizarea evenimentului și-a dorit să refacă legătura cu satul de munte a celor ce s-au născut, crescut și copilărit în satul Hârja, oameni deosebiți plecați în lumea largă pentru a duce un trai mai bun și mai decent.
​ Pentru că nimic la români nu începe fără rugăciune, în sunet de toacă și în glas de slavă adusă lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra hârjenilor și românilor din toată lumea, după terminarea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, s-a oficiat o slujbă de mulțumire la debutul evenimentului
Continuare [foto, info]...

Sfințire în Parohia Pătrășcani

​ Înaltpreasfințitul Părintele nostru Ioachim a fost prezent în Duminica a XIV-a după Rusalii pentru a sfinți și binecuvânta lăcașul de cult în filia Motocești din Parohia Pătrășcani, Protopopiatul Onești.
​ La primele ore ale dimineții de duminică, 2 septembrie 2018, Părintele Arhiepiscop Ioachim a fost prezent în mijlocul bunilor credincioși din satul Motocești, Parohia Pătrăşcani, Protopopiatul Onești, jud. Bacău, pentru a sfinți biserica nou construită cu hramul Sfânta Treime.
​ Satul Motocești este un sat pitoresc așezat pe malul Trotușului inferior şi aparține comunei Gura Văii. Istoria acestei comunități este strâns legată de evoluția întregii zone, cunoscută din vechime ca fiind un spațiu în care s-au descoperit obiecte de ceramică aparținând culturii Cucuteni, Adăugat ca filie a Parohiei Pătrăşcani, satul nu are niciun indiciu al existentei vreunui lăcaș de cult, astfel că, după numirea părintelui Gheorghe Afloarei (1990) ca paroh al acestei comunități, s-a dorit ridicarea unei biserici pentru credincioși din Motocești.
Continuare [foto, info]...

August 2018

În straie românești la toacă pe Cireșoaia

​ În straie românești la toacă pe Cireșoaia – a patra ediție a concursului „Toacă și ie moldovenească” la Schitul „Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare”, Târgu-Ocna, protoieria Onești
​ Sub faldurile drapelului național fluturând în an centenar pe orizontul însângerat al jertfelor eroilor de pe Cireșoaia, la Schitul „Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare” din Târgu-Ocna, a avut loc pe data de 20 august 2018, cu binecuvântarea IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în prezența părintelui Daniel Ionel Marari, Inspector eparhial în cadrul Sectorului cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, și a părintelui Ioan Bârgăoanu, protopop de Onești, înconjurați de preoți ai mai multor protopopiate, a patra sărbătoare a toacei și a iei românești.
Continuare [foto, info]...

Școala de vară „Nu uita că ești român” în Tîrgu Ocna

​ Asociația „Sfânta Anastasia Romana” din Tîrgu Ocna a organizat în perioada 13-17 august, în comunitate, Școala de vară „Nu uita că ești român”. Această activitate este parte a unui proiect mai amplu finanțat de Consiliul Județean Bacău, în baza legii 350/2005, denumit CENTENAR ȘI UNITATE: IZVOR DE ÎNȚELEPCIUNE ȘI PUTERE”.
​ Activitățile școlii de vară s-au desfășurat pe parcursul unei întregi săptămâni în strânsă colaborare cu Parohia „Sfântul Ioan” și a avut 160 de participanți din rândul tinerilor din comunitate. A fost o săptămână plină de activități frumoase, inedite, ce au captivat pe tineri și i-au făcut să fie mândri că sunt români și să arate acest lucru tuturor. Atelierele în care s-a lucrat au fost:
Continuare [foto, info]...

Liturghie arhierească la Mănăstirea „Schimbarea la Față a Domnului” de la Berzunți

​ Unul dintre cele mai frumoase așezăminte monahale din Eparhia Romanului și Bacăului, Mănăstirea „Schimbarea la Față a Domnului” de la Berzunți, a îmbrăcat veșminte de sărbătoare în ziua de 6 august a.c.
​ La bucuria duhovnicească a obștii monahale a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care a oficiat Sfânta Liturghie arhierească. În cadrul slujbei a avut loc și o hirotonie întru ieromonah. 
​ La primele orele ale dimineții de 6 august a.c. curtea Mănăstirii „Schimbarea la Față” din Berzunți s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulțimea credincioșilor care a participat la sărbătoarea hramului acestui așezământ monahal.
Continuare [foto, info]...

Finanțare nerambursabilă pentru Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”

​ Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja” a semnat pentru al patrulea an consecutiv contractul de finanțare nerambursabilă cu Consiliul Județean Bacău pentru proiectul depus în baza Legii 350/2005.
​ Pentru a putea rămâne fideli actualilor beneficiari, aparținătorilor acestora, viitorilor beneficiari, instituțiilor și partenerilor care ne recomandă ca fiind un punct important pe harta serviciilor destinate copiilor și vârstnicilor, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja” depune la Consiliul Județean Bacău, în baza Legii 350/2005, în fiecare an propunerea unui proiect social care să vină în ajutorul beneficiarilor prin creșterea calității vieții acestora.
Continuare [foto, info]...

Iulie 2018

Eroii Vaii Casinului în an centenar...

​ În după amiaza Duminicii a 9-a dupa Rusalii, credincioșii de pe meleagurile Văii Cașinului l-au primit în mijlocul lor pe ierarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, cu ocazia sfințirii unui monument închinat eroilor neamului în localitatea Mănăstirea Cașin. Aici, în urmă cu un secol, se jertfeau pentru credință, neam și glia strămoșească sute de români.
​ Evenimentul a debutat cu Slujba de sfințire, care a fost oficiată IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, inconjurat de un sobor de preoți de la parohiile din zonă, coordonați de părintele protoiereu Ioan Bârgăoanu.
​ Monumentul ridicat prin strădania familiei Jitea Danuț și Mirela, cu sprijinul autorităților locale, este realizat în întregime din marmură având placate chipurile Regelui Ferdinand, al Reginei Maria și al generalilor Eremia Grigorescu și Alexandru Averescu.
Continuare [foto, info]...

230 de copii și 45 de voluntari la Școala de vară, la Parohia "Buna Vestire" Tg. Ocna

​ Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în perioada 23-28 iulie 2018, la Parohia "Buna Vestire" din Tg. Ocna, s-a desfășurat Școala de vară "Credință, Joc, Creație", ediția a II-a, în parteneriat cu Școala Gimnazială Nr. 1 și Școala Gimnazială nr. 2 din Tg. Ocna.
​ Sub coordonarea preotului paroh Vasile Ion Panțîru și a doamnei profesor de Religie Ortodoxă, Chiticaru Oana, Școala de vară a avut un program specific după structura taberelor desfășurate pe teritoriul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
Continuare [foto, info]...

Popas duhovnicesc la Viișoara

​ Duminică, 29 iulie 2018, la Viișoara a continuat seria popasurilor duhovnicești la o troiță închinată Sfintei Cruci, sărbătoare pe care Biserica o cinstește în prima zi de Gustar când se și începe Postul Adormirii Maicii Domnului.
​ Troița închinată Sfintei Cruci a fost înnoită în acest an prin dragostea jertfelnică a familiei Pavalache Maricica cu fii ei, fiind împodobită cu două icoane deosebite, care au fost sfințite, după săvârșirea slujbei Aghiasmei mici.
​ Noile icoane sunt așezate de o parte și de alta a Sfintei Cruci din interiorul acestei Troițe, care întâmpină trecătorii ce intră în Viișoara dinspre Târgu-Trotuș.
Continuare [foto, info]...

IPS Părinte Ioachim a instalat noua stareță la Mănăstirea Măgura Ocnei

​ Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat în Duminica a 9-a după Rusalii, Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Înălţarea Domnului”, din localitatea Măgura Ocnei, alături de un sobor de preoți și mulțime de credincioși. În aceeași zi a instalat pe Maica Filofteia Ciocan ca stareță a obștii monahale de aici.
​ În cuvântul rostit în cadrul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a vorbit despre recunoştinţa pe care oamenii trebuie să o aibă faţă de Dumnezeu pentru ajutorul oferit pe marea vieții, pentru a ajunge cu bine spre limanurile mântuirii.
Continuare [foto, info]...

Hramul capelei „Sfântul Pantelimon” din Onești

​ Sărbătoarea Sfântului M. Mc. și Tămăduitor Pantelimon a fost o zi cu aleasă cinstire, la capela Spitalului Municipal Onești.
​ În cuvântul rostit în cadrul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a vorbit despre recunoştinţa pe care oamenii trebuie să o aibă faţă de Dumnezeu pentru ajutorul oferit pe marea vieții, pentru a ajunge cu bine spre limanurile mântuirii. În același context, Părintele Arhiepiscop Ioachim a explicat importanța numirii starețului la cârma duhovnicească a unei mănăstiri:
Continuare [foto, info]...

Parteneriat cu Fundația Libra din Marea Britanie

​ Protoieria Oneşti în parteneriat cu Fundația Libra din Marea Britanie a desfășurat în perioada 23 - 27 iulie 2018 la sediul din Strada Poet Adrian Păunescu Nr. 1 şcoala de vară care au avut ca obiectiv principal integrarea socială a copiilor din medii sociale defavorizate.
​ Prin activități de joacă (muzică şi teatru, artă şi meșteșug, sport şi mișcare, introspecție şi cunoaştere) peste 60 de copii din Mănăstirea Casin, Centrul rezidențial Alexandra pentru copii orfani şi cu dizabilităţi şi comunitatea romă din Răcăuți au învățat concepte precum cunoaşterea de sine, colaborarea, acceptarea, înțelegerea diversității, responsabilitatea civică şi valoarea credinței prin îndrumare duhovnicească.
Continuare [foto, info]...

Liturghie arhierească la Schitul "Sfântul Ilie" de la Berzunți

​ Credincioșii care s-au aflat la Schitul „Sf. Ilie” Berzunți în ziua hramului au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, alături de care s-a aflat și părinte arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial. La slujbă au participat preoți, diaconi și mulțime de pelerini. În cadrul slujbei, monahul Timotei Răcășan a fost hirotonit întru ierodiacon.
​ În cuvântul său Ierarhul a mulțumit credincioșilor pentru prezență și a îndemnat la sporirea credinței și la apărarea valorilor credinței strămoșești.
​ "Iubiți credincioși și credincioase, dragii mei pelerini temerari, astăzi ați urcat pe acest munte, Carmel al pământului românesc, pentru a participa la slujba Sfintei Liturghii, care este și jertfă și mulțumire.
Continuare [foto, info]...

Hirotonii la „Schitul Sfântul Ilie” din Berzunți

​ În ziua de 21 iulie 2018, Schitul „Sfântul Ilie” din Berzunți, Protopopiatul Onești, s-a îmbogățit duhovnicește cu doi slujitori. În cadrul Liturghiei arhierești Părintele Arhiepiscop Ioachim a hirotonit în treapta de ieromonah și respectiv ierodiacon pe doi dintre viețuitorii acestui lăcaș monahal.
​ Sărbătoarea prăznuirii Sfântului Ilie a continuat și în ziua de sâmbătă, 21 iulie 2018, la Schitul „Sfântul Ilie” din Berzunți, când obștea schitului, prin dragostea părintească a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, s-a îmbogățit cu noi slujitori. În cadrul Sfintei Liturghii ierodiaconul Timotei Răcășan a fost hirotonit ieromonah, iar monahul Teofan Simion a fost hirotonit ierodiacon.
​ În cuvântul rostit cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a încurajat pe cei doi monahi să pășească cu încredere spre viața călugărească și să slujească cu demnitate și responsabilitate Lui Dumnezeu și semenilor.
Continuare [foto, info]...

Şcoala de vară în Parohia Larga, ediţia a II-a

​ Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la iniţiativa părintelui protopop Ioan Bârgăoanu şi sub coordonarea părintelui paroh Lucian Dumitru Vartolomei, în Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" Larga, Protoieria Oneşti, s-a desfășurat în perioada 16 - 20 iulie 2018, proiectul cultural-catehetic „Școala de vară", ediţia a II-a.
​ Deschiderea Școlii de vară din Parohia Larga a avut loc duminică 15 iulie, după Sfânta Liturghie când domnul primar Ec. Ioan Bujor a fost alături de copii dăruind 20 de costume populare parohiei şi şcolii pentru o bună desfăşurare a activităților cu specific tradiíonal românesc manifestând o bucurie deosebită față de tradițiiile populare și credința strămoșească.
Continuare [foto, info]...

Un nou Centru de zi pentru copiii și tineret la Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”

​ Plecând de la imperativul creștin al iubirii față de semeni, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”, membră a Federației Filantropia a Patriarhiei Române, cu binecuvântarea și implicarea directă a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, își propune să concretizeze cât mai mult din idealurile creștine ale filantropiei și comuniunii de iubire.
​ Principiile care ghidează activitatea instituției sunt: respectul pentru viața și pentru persoana umană, nediscriminarea, transparența și dezvoltarea durabilă.
​ Eforturile zilnice sunt îndreptate către cele 128 de persoane vârstnice instituționalizate și îngrijite la domiciliu, aflate în situații de precaritate accentuată. Cu toate acestea, copiii nu sunt neglijați de către organizația eparhială de la Hârja.
Continuare [foto, info]...

Prima ediție a evenimentului cultural-catehetic „Tânărul Oneştean"

​ Cu binecuvântarea şi purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, Asociația Tinerilor Ortodocşi Oneşti în directă colaborare cu Protoieria Oneşti, în perioada 7-9 iulie 2018, a desfăşurat prima ediție a evenimentului cultural-catehetic „Tânărul Oneştean".
​ Proiectul s-a ghidat după îndemnul părintelui Dumitru Stăniloae care ne învață că istoria e chemată să îşi identifice deplina potență în timpul hristic.
​ Astfel, tema centrală în jurul căreia au gravitat cele trei zile a fost "Jertfă şi Recunoştință în An Centenar", încercându-se a se sublinia sfera tangențială dintre istorie şi religie.
Continuare [foto, info]...

Vizită de lucru a Înaltpreasfințitului Ioachim la șantierul Parohiei Oituz din Protopopiatul Onești

​ În ziua de 09 iulie a.c. Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a efectuat o vizită de lucru la Parohia cu hramul Sfinții Împărați Constantin și Elena din Oituz, Protopopiatul Onești.
​ Luni, 9 iulie a.c, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, însoțit de părintele protopop Ioan Bărgăoanu, s-a aflat în vizită de lucru în Parohia Oituz din Protopopiatul Onești.
​ Părintele Arhiepiscop a constatat stadiul în care se află aceată lucrare de reînfrumusețare a bisericii, discutând cu preoții implicați pe care i-a felicitat și sfătuit să supravegheze bunul mers al lucrărilor, astfel încât acestea să respecte normele impuse de actuala legislație în vigoare. În acest periplu misionar Înaltpresfințitul a fost însoțit de părintele protopop.
Continuare [foto, info]...

Ședința de constituire a Consistoriului în Protoieria Onești

​ Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în Protopopiatul Onești a avut loc constituirea Consistoriului Protopopesc, conform dispoziției de la Centrul Eparhial Nr 1436 / 20.06.2018.
​ În temeiul Art 150 (1) din Statutul pentru Organizarea și Funcționarea Bisericii Ortodoxe Române și a Art 49 (2) din Regulamentul de Procedură al Instanțelor Disciplinare și de Judecată ale B.O.R sub îndrumarea PC Pr. Ioan Bârgăoanu și a delegatului din partea Ierarhului, PC Pr. Segneanu Laurențiu-Inspector eparhial, au fost aleși din rândul preoților și al mirenilor, 4 (patru) membri care vor alcătui Consistoriul Protopopesc, din Protoieria Onești.
​ Din încredințarea Înaltpreasfințitului Ioachim, începând cu data de 4 Iulie 2018 pentru mandatul 2018-2022, au fost convocați și numiți următorii membri:
Continuare [foto, info]...

Credincioși din Parohia Brătila I în pelerinaj la Roman

​ Credincioși din Parohia Brătila I, Protopopiatul Onești, au participat alături de preotul paroh Ioniță Florin la pelerinajul de o zi organizat în diverse locații duhovnicești de pe raza canonic administrativă a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Evenimentul se înscrie în programul cultural-catehetic „Cunoaște-ți eparhia” și a fost efectuat cu ajutorul Agenției de turism și pelerinaje „Meteora Tour”.
​ La primele ora ale dimineții, în data de 05 iulie 2018, Catedrala arhiepiscopală din Roman a primit vizita unui însemnat număr de credincioși din Parohia Brătila I, care, însoțiți de preotul paroh Ioniță Florin, au primit binecuvântarea Inaltpreasfințitului Părinte Ioachim. Ierarhul a dialogat cu ei, i-a binecuvântat, le-a dăruit suveniruri și le-a adresat un cuvânt de învățătură, felicitându-i totodată pentru inițiativa de a căuta ajutorul sfinților venerând icoanele și sfintele lor moaște.
Continuare [foto, info]...

Școală de vară la Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”

​ Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja” a început tabăra de vară odată cu cinstirea ocrotitorului ei. Încă de la 1 iulie copiii și voluntarii Asociației s-au implicat în diverse activități și ateliere care au rolul de a pune în lumină frumusețea copilăriei autentice.
​ Așezământul social filantropic de la Hârja, deși are parte de bucuria copilăriei în fiecare zi a anului școlar prin prezența beneficiarilor Centrului de zi pentru copii „Sf. Dionisie Exiguul” din cadrul Asociației și ale centrelor de creație, artă și tradiție populară, totuși Asociația nu a neglijat implicarea acestora pe perioada vacanței de vară, organizând mai multe etape pentru petrecerea timpului liber al copiilor din comunitate.
​ Astfel, în perioada 1-31 iulie, copiii și tinerii sunt chemați să se implice în cadrul atelierelor de pictură, sculptură, pirogravură, borderie și țesătorie tradițională și lumânări decorative.
Continuare [foto, info]...

Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” partener al Centrului Educativ Tg. Ocna în activitățile de reintegrare socială

​ Luni, 2 iulie 2018, a avut loc la Centrul Educativ Târgu Ocna întâlnirea partenerilor în cadrul căreia s-a prezentat tema „Organizarea unor schimburi de experiență și diseminarea modelelor profesionale de bună practică în domeniul reintegrării sociale a persoanelor private de libertate”. La întâlnire au participat reprezentanți ai asociațiilor și instituțiilor partenere, printre care se numără și Protopopiatul Onești, reprezentat de către părintele protopop Ioan Bârgăoanu, școli și licee din Onești, Târgu Ocna și Slănic Moldova, și nu în ultimul rând Asociația „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” reprezentată de pr. Ilarion Mâță, în calitate de președinte.
​ Întâlnirea a început cu alocuțiunea de deschidere a doamnei Otilia - Elena Țîrțoacă, Comisar șef de penitenciare, în calitate de Director, și prezentarea participanților.
Continuare [foto, info]...

Ștefan cel Sfânt, Domnul Moldovei, sărbătorit la Hârja

​ Bucuria prilejuită de zilele dedicate ocrotitorului așezământului de la Hârja s-a manifestat și anul acesta printr-un program intens de rugăciune și tradiție.
​ Strigătul peste veacuri a Voievodului, pentru apărarea credinței și păstrarea țării neîmpărțite, a păstrat în mintea și inima românului dorința de unitate și tradiție, de readucere aminte a tot ce înseamnă glie, neam și țară.
​ Cu aceste gânduri, părintele Ilarion Mâță, președintele Asociației “Sfântul Voievod Ștefan cel Mare-Hârja”, împreună cu colaboratorii sfinției sale, având binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, au organizat un popas duhovnicesc cu ocazia zilei de prăznuire a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare.
Continuare [foto, info]...

Zilele Bethleemului Ștefanian-2018. Borzești - Centenar.

​ La Biserica Voievodală din Borzesti de ziua sărbătoririi Dreptcredinciosului Ștefan cel Mare și Sfânt s- a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie sub protia Părintelui Vicar Arhimandrit Pimen care a subliniat în Cuvantul de învățătură importanța sfântului în viața creștină și a apropierii de Hristos Dumnezeu prin Euharistie.
​ Părintele Paroh Petrică Cautiș împreună armoniosul Cor psaltic Filomelos condus de Dna Prof. Paula Cautiș au adus , încă de aseară, în atenția celor prezenți un program artistic închinat Marelui Voievod și Anului Centenar.
​ Slavă lui Dumnezeu pentru toate !
Continuare [foto, info]...

Iunie 2018

„Atelierele Vacanţei” îşi deschid pentru a VI-a ediţie porţile în Parohia Păltinata

​ După un an şcolar încărcat şi susţinerea evaluării naţionale de către elevii clasei a opta, cei mici au revenit în tinda bisericii din Păltinata unde, marţi, 26 iunie, de ziua Tricolorului, s-a deschis ce-a de-a VI-a ediţie a Atelierelor Vacanţei.
​ Anul acesta, voluntarii parohiei vor face echipă cu tinerii Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi Oneşti, implementând atât programe de dezvoltare personală, cât şi work-shopuri axate pe lucrul în echipă, alături de ateliere de pictură, teatru, muzică, dans şi creaţie.
​ Întâlnirile cu copiii vor fi animate prin jocurile interactive propuse de tinerii atoreni, gravitând în jurul orelor de cateheză. Programele vor urmări şi semnificaţia Anului Centenar, prin simbolurile „Jertfă şi Recunoştinţă”.
​ Prima întâlnire a reuşit să aducă zâmbete pe faţa tuturor participanţilor şi a părintelui paroh Valentin Chircu, prieten atât al copiilor Grupului de Cateheză, cât şi al membrilor ATOR Oneşti, totul la umbra sărbătoririi Tricolorului.
Continuare [foto, info]...

Rugăciune și binecuvântare la Biserica Precista, istorica catedrală din centrul Târgu Ocnei.

​ Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în seara zilei de duminică 24 iunie 2018, s-a săvârșit Slujba Acatistului Cuvioasei Parascheva și Taina Sfântului Maslu de către un sobor de preoți sub protia părintelui protoiereu Ioan Bârgăoanu.
​ Momentele liturgico-duhovnicești, au fost prilejuite de marcarea a șapte decenii de la aducerea Sfintelor moaște ale Cuvioasei Parascheva de la Iași la Târgu Ocna, în noaptea de 25 iunie a anului 1947.
​ O placă încrustată în marmură, plasată pe peretele de miazănoapte al Bisericii, amintește de acest moment, în care mii de oameni au înălțat rugăciuni către Sfânta Parascheva în timpul secetei care afectase mare a parte a țării în perioada 1946-1947.
Continuare [foto, info]...

Ziua internațională a iei la Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”

​ Amintirea anilor triumfători de altădată, a Unirii Principatelor Române, a trudei românului pe glia sa, a valorilor românești, stă țesută pe iile fetelor și cămeșile feciorilor, a celor care cu inimi neînfricate au cerut prin faptă și cuvânt - UNIREA.
​ Multiplele simboluri tradiționale regăsite în arta și cultura românească, paleta de culori utilizate, vorbesc de un neam puternic, ce a sperat mereu la ajutorul divin, redând prin culori și semne valoarea sa ca popor.
​ Alături de popoare ca Albania, Rusia, Bulgaria, Ungaria și altele ce și-au redat istoria și tradiția prin portul popular, am serbat astăzi Ziua internațională a iei la sediul Așezământului „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, cinstită cu bucurie de către toate popoarele la data de 24 iunie.
Continuare [foto, info]...

Școala de vară: “Centenar, jertfă și recunoștință”

​ Astăzi, 18 iunie 2018, la sediul Protoieriei Onești a avut loc o întâlnire a preoților și colaboratorilor din protopopiat în vederea stabilirii detaliilor referitoare la organizarea școlilor de vară din tinda parohiilor.
​ Programul eparhial “Școala de vară” este unul cu tradiție în Protoieria Onești, în anii precedenți având un real succes, antrenând tineri și copii în diferite activități sociale, educative, culturale, artistice, excursii, drumeții, sporind astfel numărul tinerilor prezenți în tinda Bisericii.
​ La întâlnirea organizată de părintele Protopop Ioan Bârgăoanu au participat și tineri din cadrul ATOR Onești, reprezentați de Cristiana Chircu, președintele asociației, care a prezentat celor de fată multitudinea activităților desfășurate în cadrul aceateia, anunțând disponibilitatea tinerilor din ATOR de a se implica și în aceste “școli de vară” organizate în parohii.
Continuare [foto, info]...

Prevenirea delincvenței juvenile

​ Miercuri 213 iunie 2018, la Cinematograful Capitol din Onești, s-a desfășurat activitatea de final a ediției a III-a a Campaniei de prevenire a delincvenței juvenile și a abandonului școlar având drept grup țintă tinerii din școlile gimnaziale și colegiile naționale și tehnice din Onești, Tg. Ocna și împrejurimi.
​ Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, prin părinteasca purtare de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, a binecuvântat acest proiect aflat în al treilea an de desfășurare.
​ În acest an, ca urmare a parteneriatului activ pe care l-am purtat cu Administrația Națională a Penitenciarelor – Centrul Educativ Tg. Ocna și Scoala Gimnaziala Nr. 7 din Tg. Ocna prin cele două campanii intitulate sugestiv...
Continuare [foto, video, info]...

Ședință lunară a preoților din Protoieria Onești

​ Marți, 12 iunie a.c. la sediul Protoieriei Onești, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, s-a organizat ședința administrativă lunară a preoților din protopopiat, moderată de părintele Protopop Ioan Bârgăoanu.
​ Din partea Centrului Eparhial a fost prezent părintele Daniel-Ionel Marari, inspector eparhial în cadrul biroului de Catehizare al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, care a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim și a prezentat câteva din proiectele și activitățile ce urmează a se desfășura în Protopopiatul Onești, printre care continuarea proiectului cultural-catehetic tip „Școala de vară din tinda parohiilor", Proiectul eparhial „Cateheze în parohii” (prin programul: Ca toți să fie una în Hristos Domnul), proiectul eparhial „Monografii Virtuale”, precum și un nou proiect al tinerilor din cadrul ATOR Onești ce va purta denumirea „Tânărul oneștean”.
Continuare [foto, info]...

Ziua internațională a mediului, la Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”

​ În data de 5 iunie 2018, în contextul Zilei internaționale a mediului, a fost finalizat Proiectul de ecologizare „Hârja, colț de rai” început pe 1 mai a.c., aflat la a doua ediție.
​ Timp de 5 săptămâni copii din școlile oneștene partenere: Școala „Sf. Voievod Ștefan cel Mare”, Colegiul Tehnic „Gh. Asachi”, Colegiul Național ”D. Cantemir”, Colegiul Național „Gr. Moisil”, dar și Școala Gimnazială Oituz, „Copiii în sânul familiei”  au trimis spre Hârja aproape 500 de voluntari, și 50 de cadre didactice, având toți același gând de a igieniza și reda frumusețea  zonei. La acestea s-au alăturat copiii Centrului de zi „Sf. Dionisie Exiguul – Hârja” care au deschis drumul acestui proiect anul acesta, alături de „Copiii în sânul familiei” și elvii Școlii Gimnaziale din Oituz, ce au ținut pasul cu noi fiecare sâmbătă.  
Continuare [foto, info]...

1 Iunie la Asociația Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja

„Copilăria nu îmbătrânește niciodată”, eveniment ce a pus în lumină bucuria de a fi copil și de a simți că viața fără griji și responsabilități nu se va termina nicioadată.
​ Copiii Centrului de zi „Sf. Dionisie Exiguul” al Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, au trăit o zi a copilăriei cu totul specială.
​ Încă de la orele dimineții, copiii au simțit nevoia de a-și începe ziua dedicată lor, prin rugăciune și cateheză. După aceea tinerii și slujitorii de la Hârja au mers la noua bază sportivă unde s-a inaugurat un teren de fotbal și de tenis al asociației. În imediata apropiere de aceste terenuri de sport, a avut loc sfințirea locului pentru a se construi prin fondurile AFIR, un nou Centru de zi pentru copii și tineret, proiect social de infrastructură ce se va derula pe parcursul acestui an.
Continuare [foto, info]...

Parastas de 40 de zile pentru părintele arhimandrit Epifanie Bulancea

​ Au răsunat codrii din Măgura Ocnei de glasul clopotelor sfintei mănăstiri în ziua de prăznuire a Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, când s-a oficiat Sfânta Liturghie și totodată parastasul pentru părintele Epifanie Bulancea, de la a cărui mutare la Domnul s-au împlinit 40 de zile.
​ Pașii pelerinilor s-au îngemănat urmând aceeași cărare, ce duce spre biserica Mănăstirii Măgura Ocnei, acolo unde, un sobor de preoți aflați sub protia Preacuviosului părinte arhimandrit, consilier eparhial Serafim Huzdup, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, alături de zeci de credincioși, a oficiat Sfânta Liturghie și parastasul pentru părintele Epifanie Bulancea, duhovnicul mănăstirii, de la a cărui mutare la Domnul s-au împlinit 40 de zile.
​ În cuvântul său, părintele arhimandrit Serafim a evocat personalitatea părintelui Epifanie și a explicat din punct de vedere liturgic și dogmatic importanța rugăciunilor și a faptelor de milostenie pentru cei adormiți întru nădejdea învierii.
​ Născut pe 30 octombrie 1929, din părinții Ioan şi Alexandra Bulancea, în localitatea Corod, jud. Galați, după terminarea școlii generale, la o vârstă fragedă, a cerut să fie primit ca frate la Mănăstirea Bogdana.
Continuare [foto, info]...

Sfințire de monument în comuna Helegiu

​ Prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim în mijlocul credincioșilor din comuna Helegiu, Protopopiatul Onești, a făcut ca ziua de 2 iunie 2018 să fie o sărbătoare și o bucurie pentru toată comunitatea.
​ Sâmbătă, 2 iunie 2018, în ziua de prăznuire a Sfântului Ioan cel nou de la Suceava, Biserica Sf. Mc. Gheorghe din Helegiu a îmbrăcat haine de sărbătoare.
​ Activitățile desfășurate cu prilejul Anului Centenar al Marii Uniri de la 1918, au atins punctul culminant odată cu sfințirea Monumentului închinat Eroilor Neamului din curtea bisericii.
​ Slujba de sfințire a fost oficiată chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, încojurat de un sobor de preoți din Protoieria Onești și în prezența autorităților centrale, județene și locale.
Continuare [foto, video, info]...

Festivitate de premiere

​ Vineri, 1 iunie 2018, la biserica Adormirea Maicii Domnului ctitorită de Ștefan cel Mare și Sfânt din Borzești, după săvârșirea Sfintei Liturghii, a avut loc premierea copiilor participanți la concursurile tematice din cadrul proiectului educativ intitulat „Centenar – Jertfă și Recunoștință”.
​ Cei prezenți au luat parte la slujba utreniei și săvârșirea Sfintei Liturghii.
​ Centrul eparhial le-a adresat celor prezenți un cuvânt de felicitare și mulțumire pentru strădania depusă.
​ Concursurile tematice au avut 6 secțiuni la care au participat peste 1.000 de copii din întreg protopopiatul:
​ 1. Cuvântul care unește – concurs de eseuri
​ 2. Poeme la Centenar – concurs de poezie
​ 3. Culoare la Centenar – concurs de pictură și desen
Continuare [foto, video, info]...

Mai 2018

Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, partener al Conferinței internaționale „Cărțile care ne-au făcut oameni”

​ Sâmbătă, 26 mai 2018, academicieni, profesori universitari din țară și străinătate și mai ales studenți de la Facultatea de Filosofie și Științe Social – Politice și facultatea de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, au analizat și evocat rolul cărții în viața societății contemporane.
​ Conferința a plasat în context academic titlul cărții lui Dan C. Mihăilescu, propunând o abordare umanistă a cărţii, a cărei citire aduce revelaţii "fermecător-terapeutice", care au dorit să fie supuse reflecţiei.
​ De la descoperirea tiparului încoace, citirea cărţilor este poate cea mai importantă activitate intelectuală a omului modern. Probabil că, greşeala lui Don Quijote, unul dintre primii eroi ai romanului modern, de a citi intensiv o literatură menită a fi extensivă prin invenţia lui Gutenberg, a continuat să ne urmărească în ultimele patru sute de ani.
Continuare [foto, info]...

Monument dedicat Centenarului Marii Uniri la Onești

​ Peste o mie de oameni, un impresionant sobor de preoți oneșteni, alături de reprezenanți ai autorităților centrale, județene și locale au luat parte joi, 24 mai, la manifestarea prilejuită de dezvelirea monumentului ridicat în municipiul Onești la împlinirea a 100 de ani de la ”Marea Unire”. Acesta este amplasat în apropierea sensului giratoriu de la ieșirea din oraș spre Brașov.
​ În contextul serbării „Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam” şi „Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri”, Protopopiatul Onești continuă seria manifestărilor cultural-spirituale menite să aducă în prim planul vieții publice importanța cinstirii și cultivării memoriei înaintașilor. În ziua de 24 mai, municipiul Onești a fost punct de referință pe harta evenimentelor ce au adunat laolaltă deopotrivă preoți, elevi, profesori, cadre militare active sau în rezervă, dar și reprezentanți ai autorităților centrale, județene și locale, inclusiv din două orașe înfrățite cu Oneștiul: Eysines (Franța) și Strășeni (Republica Moldova).
Continuare [foto, video, info]...

Simpozion "Unire și recunoștință – Onești Centenar (1918 - 2018)"

​ Joi, 24 mai 2018, ora 18.oo, la sala Cinema Capitol din Onești a avut loc simpozionul cu tema „Unire și recunoștință – Onești Centenar (1918 - 2018)”.
​ Simpozionul a fost moderat de Generalul de corp armată în rezervă Dr. conferențiar universitar Vasile Jenică Apostol – scriitor, istoric și doctor în științe militare.
​ Lucrările simpozionului au fost susținute de prof. Bogdan-Florin Romandaș, prof. Vilică Munteanu – fost director al Arhivelor Naționale Bacău și părintele protopop Ioan Bârgăoanu.
​ Tematica abordată s-a axat, cu precădere, pe evenimentele din Primul Război Mondial desfășurate la Onești precum și în zonele învecinate: Valea Oituzului și Valea Cașinului.
​ Manifestarea s-a încheiat cu un spectacol de cântece și dansuri românești susținute de copiii de pe Valea Cașinului.
Continuare [foto, video, info]...

Lansare de carte

​ În seara zilei de 21 mai 2018 la Biblioteca Municipală “Radu Rosetti” din Onești a avut loc lansarea cărții “O istorie a Oneștiului - Restituirii (1458-1921)” având ca autori pe profesorul Bogdan Romandaș, profesorul-arhivist Vilică Munteanu și generalul în rezervă Vasile Jenică Apostol.
​ Printre cei prezenți, la acest eveniment de excepție, s-a numărat și Părintele Protopop Ioan Bârgăoanu care a felicitat la rândul său pe autorii volumului.
​ Evenimentul s-a desfășurat în contextul proiectului “Onești - Centenar - Unire și Recunoștință (1918-2018) organizat de Primăria Municipiului Onești în perioada 21-27 mai 2018.
Continuare [foto, video, info]...

Lansare de carte

​ În ziua de Marți, 22 mai 2018, la Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” din Onești, a fost lansat volumul „Primul Război Mondial între realitate și ficțiune”.
​ Volumul este rezultatul cercetărilor făcute de dna. prof. dr. Gabriela Gârmacea, profesor de Limba și Literatura română la Colegiul Național „Grigore Moisil” din Onești.
​ Autoarea a reușit să ofere cititorului o perspectivă aparte cu privire la război, având ca surse de inspirație scriitori de literatură ai vremii care au trăit la propriu perioada războiului și informații istorice concrete.
​ Într-o „carte senzorială”, așa cum o numește autoarea a cuprins o serie de informații din ziare, scrisori, cărți poștale și hărți, dar și fotografii inedite din acel timp.
Continuare [foto, info]...

Pelerini din inima Moldovei în inima României

​ Pentru prima oară, Catedrala Reîntregirii a fost neîncăpătoare pentru cei o mie de pelerini din Eparhia Romanului și Bacăului care s-au rugat alături de ierarhii celor două arhiepiscopii, a Romanului și Bacăului și a Alba Iuliei, în cadrul unui pelerinaj istoric desfășurat în orașul Marii Uniri.
​ Aproape o mie de pelerini din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului au participat astăzi, 10 mai 2018, la cel mai impresionant pelerinaj derulat în inima țării, la Alba Iulia, în contextul serbării ”Anului omagial al unităţii de credinţă şi de neam” şi ”Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”.
​ Este pentru prima oară în istoria Catedralei Reîntregirii Neamului când aceasta devine neîncăpătoare pentru numărul credincioșilor din zona Moldovei, sosiți să aducă, prin rugăciune, prinos de cinstire și recunoștință eroilor neamului, ierarhi, preoți și oameni simpli, implicați în lupta de înfăptuire a României Mari. Astăzi, Piața Tricolorului din inima cetății Alba Iuliei s-a redefinit ca spațiu al comuniunii de spirit românesc, sutele de moldoveni luminând în bucuria Duhului, ca la sărbătoarea de 1 Decembrie, spațiul sacru al Catedralei din inima țării.
Continuare [foto, video, info]...

Protopopiatul Onești și-a sărbătorit ocrotitorul

​ Astăzi, 8 mai, ziua de prăznuire a Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan, la sediul Protoieriei Onești a fost săvârșita pentru prima dată Sfântă Liturghie a hramului.
​ Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la acest eveniment a fost prezent părintele Arhim. Pimen Costea, Vicar Eparhial, sub protia căruia s-a săvârșit Sfânta Liturghie. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corala “Ierotheos” a preoților Protoieriei Onești.
​ În cadrul acestei Sfinte Liturghii au fost pomeniți îndeosebi pruncii și toți copiii ce au adormit întru Domnul în acest loc, această clădire ce în urmă cu mai mulți ani a fost casă copiilor orfani, sau așa cum era numită, “Leagănul de copii”.
Continuare [foto, info]...

Voluntariat medical la Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”

​ Marți, 8 mai 2018, elevii Școlii Postliceale „Ana Aslan” din Onești au vizitat Centrul rezidențial pentru îngrijirea persoanelor vârstnice din cadrul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” reprezentată de Pr. Ilarion Mâță în calitate de președinte, această prezență având ca scop practicarea abilităților dobândite în școală.
​ Elevii Școlii Postliceale „Ana Aslan” din Onești, viitori asistenți medicali generaliști, în număr de 25, coordonați de doamna Lenuța Ambrozie, Asistent Șef secția ATI a Spitalului Municipal Onești „Sf. Ierarh Dr. Luca”, au vizitat Centrul rezidențial de îngrijire a persoanelor vârstnice în virtutea parteneriatului dintre cele două instituții. Aceștia au fost repartizați în două grupe, având doi coordonatori, asistenți medicali generaliști din cadrul centrului, care le-au arătat activitatea departamentului medical de îngrijire a vârstnicilor rezidenți.
Continuare [foto, info]...

Concert caritabil Armonia și Divertis

​ Marți, 8 mai 2018, ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Onești a avut loc un Concert extraordinar de folclor și cântece patriotice susținut de Corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului acompaniată de orchestra Divertis.
​ Programul a cuprins doine, cântece de veselie, folclor și cântece patriotice, un repertoriu bogat din toate regiunile istorice ale României.
​ Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, Protoieria Onești și Primăria Onești în cadrul programului „Centenar – jertfă și recunoștință” prilejuit de împlinirea a 100 de ani de la Unirea din 1918.
​ Concertul a avut un scop caritabil fondurile realizate și donațiile spectatorilor vor fi utilizate pentru achiziționarea a două echipamente medicale de mare importanță.
Continuare [foto, video, info]...

Cinstirea Sf. Efrem cel Nou la Centrul rezidențial pentru îngrijirea persoanelor vârstnice – Hârja

​ Pe data de 5 mai 2018, Centrul rezidențial pentru îngrijirea persoanelor vârstnice – Hârja, și-a cinstit unul dintre ocrotitorii Paraclisului, închinat Sf. Efrem cel Nou și Sf. Nectarie de Aegina, fiind locul unde vârstnicii se adună zilnic și participă la Dumnezeiasca Liturghie și alte slujbe din cadrul celor șapte Laude săvârșite de preoții acestui așezământ.
​ Din 5 mai 2016, Sf. Efrem cel Nou a devenit ocrotitor al Paraclisului Centrului rezidențial de îngrijire a persoanelor vârstnice de la Hârja, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, alături de Sf. Nectarie de Aegina, cei doi sfinți fiind grabnic vindecători și mijlocitori înaintea Preasfintei Treimi, pentru vindecarea și tămăduirea bolilor trupești și sufletești ale bătrânilor rezidenți din acest așezământ.
Continuare [foto, info]...

Sfințire de biserică în filia Boiștea a Parohiei Heltiu

​ În urma finalizării lucrărilor de construcție a bisericii cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie din Parohia Heltiu, sat Boiștea, comuna Căiuți, Protopopiatul Onești, în data de 6 mai 2018 avut loc slujba de sfințire a lăcașului de cult ce a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. După sfințire s-a oficiat Sfânta Liturghie arhierească, la care au participat oficialități locale și un sobor de preoți coordonat de către Părintele Ioan Bârgăoanu, protopop al Protoieriei Onești.
​ La primele ore ale dimineții de duminică, 6 mai a.c., credincioșii din satul băcăuan Boiștea din cadrul Parohiei Heltiu a Protopopiatului Onești, alături de preotul paroh, au primit în mijlocul comunității lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim care a binecuvântat și sfințit munca și strădania lor de a zidi Casa Lui Dumnezeu.
Continuare [foto, info]...

Proiectul Eparhial „Centenar - Jertfă și Recunoștință”

​ În perioada 20 aprilie - 3 mai 2018, s-a desfășurat activitatea de jurizare a lucrărilor participante la Proiectul „Centenar - Jertfă și Recunoștință”, desfășurat în Protopopiatul Onești, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.
​ Activitatea cultural-religioasă derulată la nivelul instituţiilor de învăţământ din spaţiul canonic al Protoieriei Oneşti a întrunit sute de reprezentări artistice și culturale pe 6 secțiuni dedicate Centenarului Marii Uniri:
​ - Cuvântul care unește - concurs de eseuri
​ - Poeme la Centenar - concurs de poezie
​ - Culoare la Centenar - concurs de pictură/desen
​ - Centenar prin suflet de copil
Continuare [foto, info]...

Veșmântul Cuvioasei Cuvioasă Parascheva la Deleni

​ Credincioși din Parohia Deleni, alături de părintele paroh Ciprian Purice, au călătorit în capitala Moldovei, în Iașul istoric, la Catadrala Mitropolitană, unde s-au închinat Cuvioasei Parascheva.
​ Scopul călătoriei a fost acela de a primi din partea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, un dar de mare preț, un veșmânt ce a acoperit pentru o vreme moaștelei cuvioasei, însoțit de un hrisov ce atestă acest fapt.
​ Darul va fi înmânat comunității creștine din Deleni în ziua de 6 mai, duminică, ora 18:00, de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, cu a cărui binecuvântare s-a dobândit.
​ Veșmântul va rămâne așezat spre închinare la Paraclisul cu hramul “Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Deleni.
Continuare [foto, info]...

Aprilie 2018

Părintele Epifanie Bulancea, „duhovnicul Măgurei” a fost înmormântat

​ Sâmbătă, 28 aprilie, de la ora 11.00 părintele Epifanie Bulancea, ctitorul înnoitor și duhovnicul soborului de maici al Mănăstirii Măgura Ocnei, a fost înmormântat în cimitirul din curtea așezământului monastic. Slujba de înhumare a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.
​ În locul unde istoria dăinuie, acolo unde cerul se îmbină armonios cu pământul, în locul oarecum retras pentru lume și cămară de rugăciune pentru călugări, la Mănăstirea Măgura Ocnei, părintele arhim. Epifanie Bulancea a fost condus spre Cer de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, alături de un sobor de preoți și de credincioșii care l-au ascultat, l-au iubit și prețuit pe duhovnicul inimilor lor.
Continuare [foto, video, info]...

Proiect eparhial „Prețuiește viața, prețuiește natura", în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

​ În perioada 19-24 aprilie, pe cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului s-a desfășurat a 3-a ediție a programului „Prețuiește viața, prețuiește natura”. Această acțiune este rezultatul parteneriatului dintre Arhiepiscopia Romanului și Bacăului prin intermediul Sectorului silvic al eparhiei, coordonat de părintele arhimandrit Serafim Huzdup și Regia Națională a Pădurilor, prin care a fost acordat, sub formă de sponsorizare, un număr de 25.000 puieți de molid care au fost plantați pe terenurile aparținând unităților de cult din cele 6 protopopiate ale eparhiei noastre.
​ Puieții de molid, puși la dispoziție prin Direcția Silvică Bacău, au fost folosiți atât pentru completarea lucrărilor executate în anii anteriori, cât și pentru împădurirea unor terenuri degradate, lipsite sau ocupate parțial de vegetație forestieră. Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a mulțumit inițiatorilor și susținătorilor proiectului.
Continuare [foto, video, info]...

Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului sărbătorit în Salina Târgu-Ocna

​ Sărbătoare mare a fost în cele mai de jos ale pământului, în dimineața zilei de 25 aprilie, zi în care Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Cuvios Vasile de la Poiana Mărului și a Sfântului Evanghelist Marcu.
​ Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și sub îndrumarea părintelui Protopop Ioan Bârgăoanu, în această zi minunată de Prier, în Biserica „Sf. M. Mc. Varvara și Sf. Cuv. Mc. Paraschevi din Roma” din Salina Târgu-Ocna, s-a săvârșit slujba Acatistului Sfântului Cuvios Vasile de la Poiana Mărului și Sfânta Liturghie în sobor.
​ La puțin timp după trecerea la cele veșnice a unui alt părinte duhovnicesc al Arhiepiscopiei noastre, din adâncul pământului s-au înălțat rugăciuni către Preamilostivul Dumnezeu pentru a-l rândui pe vrednicul de pomenire Arhimandrit Epifanie Bulancea, ctitor de multe biserici și duhovnic al multor preoți și credincioși ai Văii Trotușului și nu numai, în locașurile Sale cele veșnice.
Continuare [foto, info]...

Istoria mănăstirii de la Măgura Ocnei și a vieții părintelui Epifanie Bulancea spuse de el însuși

​ Martoră a luptelor purtate de armata română pentru reîntregirea neamului între 1916-1918, spital pentru răniții de pe frontul primului Război Mondial și locaș de rugăciune, mănăstirea de la Măgura Ocnei, distrusă din temelie de regimul comunist, a renăscut după 1990. Implicarea părintelui Epifanie Bulancea a fost exemplară, arhimandritul fiind cel care și-a legat numele de revigorarea vieții monahale pe aceste meleaguri.
​ Cât privește mănăstirea, a fost un caz unic în viața poporului român, când un sfânt lăcaș, situat în una dintre cele mai fierbinți zone ale bătăliei de la "porțile Moldovei", deși a scăpat neatins de bombardamente, avea să fie dărâmat de târnăcoape și buldozere în timpul regimului comunist, de urmașii acelora care au sângerat aici pentru a realiza România Mare.
​ Bătrânul schit al Măgurei Ocna a fost martorul luptelor de la Coșna și Cireșoaia, unde ostașii români, legați prin chemarea-jurământ: "pe aici nu se trece", au rezistat în fața armatei austro-ungare în august 1917.
​ Ca orice așezământ bisericesc de pe întregul cuprins al Moldovei, Schitul "Măgura Ocnei" a fost transformat în post de prim ajutor regimentar, mii de soldați răniți primind ajutor în timpul Primei Conflagrații Mondiale.
​ Cu toate intervențiile făcute de veterani, schitul nu a mai putut fi reclădit decât după 1990, când a fost chemat, de la Schitul Durău, părintele arhimandrit Epifanie Bulancea care, în câțiva ani, a reușit să refacă o oază de spiritualitate creștină pe meleaguri băcăuane. Mănăstirea a recăpătat splendoarea și frumusețea după ce comuniștii făcuseră aici un loc de distracție, cu restaurant și teren de fotbal pe locul vechiului cimitir, netezit cu buldozerele.
Continuare [foto, info]...

Arhimandritul Epifanie, ctitorul Mănăstirii Măgura Ocnei, a plecat în veşnicie

​ În dimineața zilei de 25 aprilie, părintele duhovnic al Mănăstirii Măgura Ocnei, arhim. Epifanie Bulancea, a trecut la cele veșnice la vârsta de 89 de ani. În fiecare seară, de la ora 18, la catafalcul părintelui arhimandrit, depus în Biserica "Înălțării Domnului", se vor aduna în sobor preoți care vor oficia slujba de pomenire (stâlpi). Înmormântarea părintelul arhim. Epifanie va avea loc sâmbătă 28 aprilie, de la ora 11.
​ Pe colina Măgurei Ocnei străjuieşte, astăzi, o sfântă mănăstire ridicată cu multă osteneală şi jertfă, de o mână de măicuţe sub coordonarea unui vrednic monah, Arhim. Epifanie Bulancea.
​ Aşezământul monahal are o istorie lungă ce se pierde în negura vremurilor şi o înfăţişare nouă redată după anii 1989, când părintele Epifanie a cerut binecuvântarea ierarhului de pioasă amintire, Eftimie al Romanului, pentru a rectitori lăcaşul sfânt în cinstea praznicului împărătesc al Înălţării Domnului.
​ Urmele paşilor călugărilor şi monahiilor ce şi-au afierosit viaţa lor rugăciunii şi ascezei, adăpostindu-se la umbra schitului ridicat aici, fuseseră şterse de furia prigoanei atee.
Continuare [foto, info]...

Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe la Parohia Hârja

​ Comunitatea creștină a satului Hârja a fost zilele aceastea în sărbătoare, cinstind pe sfântul care de veacuri le ocrotește așezarea, anume pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință.
​ Cu acest prilej, încă din seara Duminicii Mironosițelor s-a început rânduiala sărbătorii cu Slujba Vecerniei unită cu Litia și apoi Slujba Privegherii.
Luni, 23 aprilie, în ziua de prăznuire a Sfântului Gheorghe, a fost săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie sub protia părintelui Protopop Ioan Bârgăuanu, alături de un sobor de preoți. În cadrul Liturghiei s-a făcut pomenirea tuturor celor adormiți în așezământul parohiei, a ctitorilor adormiți și a eroilor ce s-au jertfit în aceste locuri.
Continuare [foto, info]...

Ziua internațională a pământului celebrată de Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”

​ Sâmbătă, 21 aprilie 2018, la Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja” au avut loc mai multe activități care au avut scopul celebrării Zilei internaționale a pământului. Beneficiari, voluntari și persoane iubitoare de natură au arătat, prin jocuri, comunicări și drumeții, că le pasă de natură, de pământ și de mediul înconjurător.
​ Ziua a debutat cu prezentarea unui Power Point realizat și prezentat de Mihaela Eghet, voluntar al acestui Centru. Amintim alte activități care au atras atenția tinerilor: activități de bricolaj, confecționând globul pământesc în format gigant formând șase grupe de lucru. Alături au pictat copii de liceu realizând tablouri unice legate de planeta noastră albastră.
Continuare [foto, info]...

„Răspundem cu suflet vârstnicilor din România”, proiect dezvoltat de Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”

​ Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja” a devenit partener în unul dintre cele mai importante proiecte dedicate seniorilor care se află în criză temporară, în situații de dificultate personală/familială sau care au nevoie de consiliere, informare și susținere emoțională.
​ Proiectul TELEFONUL VÂRSTNICULUI este o linie telefonică gratuită și confidențială, destinată vârstnicilor din România. La numărul de telefon 0800 460 001 pot suna vârstnici care au nevoie de informare și consiliere, dar și dacă se simt singuri, din pricina izolării sociale foarte răspândite printre persoanele cu vârsta de peste 65 de ani.
Continuare [foto, info]...

Ședință administrativă Protopopiatul Onești

​ În ziua de 19 aprilie, la Sediul Protopopiatului Onești a avut loc o ședință administrativă la care au participat preoții Protoieriei Onești.
​ Din partea Centrului Eparhial, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, a fost prezent domnul Gelu Elisei, directorul agenției Meteora Tour a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, care a prezentat detalii cu privire la “Pelerinajul în an centenar” organizat de protoieria noastră.
​ De asemenea, domnul Gelu Marcu, directorul ANAF Onești și deputat în Adunarea Eparhială, a adus lămuriri în privința situației economice.
​ Părintele Protopop Ioan Bârgăoanu a moderat această întâlnire aducând alese mulțumiri invitaților și tuturor celor ce susțin acțiunile protopopiatului, și încă de la început a felicitat pe părintele Albu Sebastian, cu prilejul pensionării, oferindu-i un dar de recunoștință pentru rodnicii ani de slujire a Bisericii lui Hristos.
​ Hristos a înviat!
Continuare [foto, info]...

Tineri băcăuani, la cea de-a X-a ediție a Olimpiadei Naționale de Religie

​ La cea de-a X-a ediție a fazei naționale a Olimpiadei de Religie, reprezentanții Eparhiei Romanului și Bacăului au reușit să obțină trei premii. Astfel, eleva Hereș Andreea, Liceul Teoretic „Spiru Haret” Moinești – clasa a X-a, a obținut premiul al II-lea, eleva Pavelescu Maria de la Școala Gimnazială “Alexandru Ioan Cuza” Bacău, clasa a VIII-a, Premiul Special, iar tânăra Andronic Denisa Elena, Colegiul Național “Grigore Moisil” Onești, clasa a IX-a – Mențiunea I. Precizăm faptul că lotul olimpicilor băcăuani, coordonat de pr. prof. dr. Adrian Alexandrescu, inspector școlar, a fost alcătuit din elevii Busuioc Maria Teodora (clasa a VII-a, Colegiul Național ,,Gheorghe Vrânceanu" Bacău, prof. religie Gavriliu Veronica), ...
Continuare [foto, info]...

Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, la Adunarea Generală a Asociației Europene a Directorilor centrelor rezidențiale pentru persoane vârstnice

​ În perioada 13-14 aprilie 2018, pentru prima dată la București, Adunarea Generală a E.D.E. ( European Association for Directors and providers of long – term care for the Eldery) a reușit să creeze un eveniment în România, țară care doar de 2 ani este membră activă prin structura națională, A.D.I.V. România, fiind compusă din manageri și directori de instituții pentru vârstnici din toată țara.
​ La acest eveniment social  european, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a fost delegat Pr. Ilarion Mâță, Inspector eparhial la Sectorul Social – Filantropic, director al Centrului rezidențial eparhial pentru persoane vârstnice de la Hârja,  și Vicepreședinte al Asociației naționale a directorilor instituțiilor pentru vârstnici (ADIV România).
Continuare [foto, info]...

Program social-filantropic la Așezământul din Hârja, implementat de credincioșii sascuteni

​ Astăzi, 14.04.2018, Parohia Slobozia Bacău ll, din Protoieria Sascut, prin PC Pr. Paroh Grama Marian, împreună cu elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Slobozia, din comuna Stănișești, coordonați de doamna Grama Maria, profesor de religie, au ajuns din nou în mijlocul bătrânilor de la Centrul de Îngrijire "Sfântul Voievod Ștefan cel Mare", din localitatea Hârja.
​ Astfel, copiii au susținut un program artistic alcătuit din cântece și poezii specifice sărbătorilor Pascale.
​ Cei vizitați au primit cu emoție și bucurie din lumina, pacea și frumusețea cântecelor și au zâmbit, uitând poate, pentru o clipă, de boală, de dureri, de suferință și mai ales de singurătate; s-au gândit că acolo sus, "Cineva nu i-a părăsit, ci îi iubește și le trimite un strop de speranță, de credință, de dragoste, de liniște, de bucurie.
Continuare [foto, info]...

Delegație băcăuană la Olimpiada Națională de Religie Ortodoxă

​ În perioada 12 - 15 aprilie 2018, Cetatea Iașilor va găzdui Olimpiada Națională de Religie Ortodoxă, la care județul Bacău va fi reprezentat de șase elevi ai claselor VII – XII. Evenimentul adună tineri din toate colțurile țării, ce în bucurie și în nădejde așteaptă momentul testării cunoștințelor.
​ Lotul olimpicilor băcăuani, coordonat de pr. prof. dr. Adrian Alexandrescu, inspector școlar, alcătuit din elevii Busuioc Maria Teodora (clasa a VII-a, Colegiul Național ,,Gheorghe Vrânceanu" Bacău,  prof. religie  Gavriliu Veronica),  Pavelescu Maria (clasa a VIII-a, Școala Gimnazială ,,Alexandru Ioan Cuza" Bacău,  prof. religie Hurjui Păunița), Andronic Denisa Elena (clasa a IX-a, Colegiul Național ,,Grigore Moisil" Onești, prof. religie Jupenschi Constantin), Hereș Andreea (clasa a X-a, Liceul Teoretic ,,Spiru Haret" Moinești,  prof. religie Parfene Viorela), Barcan Ioana (clasa a XI-a, Colegiul Național ,,Gheorghe Vrânceanu" Bacău,  prof. religie Vasile Constantin), Albu Andrei (clasa a XII-a, Colegiul Național ,,Ferdinand I" Bacău, prof. religie Neacșu Bogdan) a poposit și la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, pentru a primi binecuvântarea și încurajarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, ce au fost transmise de părintele Valentin Băltoi, consilier cultural în cadrul Administrației Eparhiale.
Continuare [foto, info]...

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a binecuvântat viețuitorii și ostenitorii Așezământului social – filantropic „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”

​ În a treia zi a praznicului Învierii Domnului Hristos, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, la ceas de vecernie, a poposit pentru câteva ore, acasă, la Hârja.
​ După un moment artistic de rostire a mai multor poezii pascale de către copiii Centrului de zi „Sf. Dionisie Exiguul” de la Hârja, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a oferit daruri, cărți și iconiți și a ciocnit un ou de Paște cu toți cei prezenți: copii, vârstnici și ostenitori ai acestei insituții social – filantropice.
​ Au urmat discuții libere între ierarh, vârsnicii centrului și tinerii asociației, amintindu-se momentele de mare jertfă a înaintașilor și bravilor ostași români, dar și mărturisiri sincere a unor experinețe trăite de beneficiarii centrului rezidențial pentru persoane vârtnice pe frontul de război sau în lupta de supraviețuire.
Continuare [foto, info]...

Milostenie în Postul Mare la Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”

​ În perioada Postului Mare, într-un timp de rugăciune, pocăinţă și pregătire pentru sărbătoarea Învierii Domnului, la inițiativa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, numeroase parohii și mănăstiri din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, dar și diverse instituții publice sau private și oameni de suflet, au oferit sprijin material beneficiarilor Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”, bătrâni și copii.
​ Pr. Ilarion Mâță, președintele Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” aduce sincere mulțumiri și recunoștință tuturor celor care sprijină activitatea social - filantropică a instituției noastre, mai ales Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim și a tuturor colaboratorilor Centrului eparhial de la Roman, care sprijină cu timp și fără timp toate proiectele social medicale, cultural educaționale și de voluntariat și economie socială ce susțin centrele rezidențiale pentru persoane vârstnice, centrele de zi pentru copiii aflați în dificultate, serviciul de îngrijire vârstnici la domiciliu, centrele de excelență în dezvoltarea resurselor intelectuale și culturale pentru tineri, centrele de tineret și voluntariat si centrele de artă, creație și tradiție populară.
Continuare [foto, info]...

Parteneriat cu tematică pascală, la Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”

​ Într-un decor tradițional, alături de oameni de suflet, de beneficiari de toate vârstele, alături de parteneri și de actori sociali băcăuani, vârstnicii Centrului social-medical de îngrijire a persoanelor vârstnice și copiii Centrului de zi „Sf. Dionisie Exiguul” din cadrul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja” au luat parte la unul dintre cele mai apreciate evenimente sociale cu și pentru beneficiari.
​ Ediția a XI-a a evenimentului „Cel mai frumos ou de Paște”, organizat de Consiliul Județean Bacău prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului – Componenta Adulți, a avut și anul acesta numeroase surprize pentru cei prezenți, printre care posibilitatea încondeierii unui număr de 200 de ouă de 10 cm, dar și joc de dibăcie cu misiunea identificării ouălor de ciocolată ascunse în fân.
Continuare [foto, info]...

Învierea Domnului – bucuria tuturor

​ „Învierea Domnului - bucuria tuturor” este numele proiectului social-filantropic derulat în perioada Postului Mare de Parohia “Pogorârea Sfântului Duh” din Onești, prin Centrul Social Cultural “Sfântul Ilie”, în parteneriat cu Asociația “Filantropia Oneșeană” și cu sprijinul mai multor persoane dornice a se implica în activități social filantropice.
​ În acest demers, în fiecare sâmbătă din Postul Mare, ofrandele aduse de credincioși au fost colectate, organizate și distribuite familiilor cu mulți copii, aflate în dificultate. Tot pe parcursul postului, în parteneriat cu mai multe persone, au fost achiziționate haine, încălțăminte, jucării, chituri de igienă pentru 65 de copii din Onești, Gura Văii, Helegiu, Conți, Halta Borzești, cartierul 6 Martie, precum și 8 minori de la Centrul Educativ Tg. Ocna (minori orfani ce nu sunt sprijiniți/vizitați de nimeni din comunitate).
Continuare [foto, info]...

Mereu împreună, cu fapta cea bună

​ Urmând îndemnul Mântuitorului nostru Iisus Hristos de a fi buni și milostivi, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, preoții Parohiei ,,Sfântul Nicolae” din Onești au continuat și în Săptămâna Patimilor din acest an programele sociale.
​ Beneficiarii acestora sunt copii, vârstnici, persoane aflate în dificultate din cadrul parohiei. Astfel, au fost strânse cu ajutorul credincioșilor produse alimentare și bunuri atât de necesare fiecărei familii cu ocazia sărbătorilor pascale.
​ Peste 100 de familii au găsit la Centrul social al Parohiei pachete conținând orez, ulei, făină, mălai, dulciuri, carne.
​ De asemenea, în desaga sufletelor au primit cuvinte de mângâiere și încurajare din partea preoților slujitori.
​ Activitățile sociale ale Parohiei ,,Sfântul Nicolae” din Onești nu se desfășoară doar ocazional, ci într-un program coerent, prin care zilnic minim 20 de persoane beneficiază de o masă calda la Centrul social.
Continuare [foto, info]...

Târg caritabil de Florii în comunitatea din Tîrgu Ocna

​ În Duminica Floriilor, comunitatea orașului-stațiune Tîrgu Ocna a avut parte de un eveniment inedit. Este vorba de „Târgul Caritabil de Florii” organizat de Parohia „Sfântul Ioan” și Asociația "Sfânta Anastasia Romana".
​ Acest târg a oferit spre vânzare flori, dulciuri, decorațiuni de Paște, obiecte de uz casnic, jucării etc., toate strânse de către comunitate.
​ Ele au fost achiziționate la prețuri modice de oamenii veniți la târg, iar banii strânși în urma evenimentului vor fi folosiți pentru a ajuta cu alimente familii nevoiașe din comunitate, în perioada pascală.
​ Un moment deosebit al târgului a fost prezența unei îndrăgite interprete de pricesne și muzică populară, Leontina Pop, care a încântat credincioșii cu câteva cântece religiose reprezentative pentru Florii și perioada postului, dar și cu un moment de cântec dedicat Anului Centenar al Marii Uniri și a unității de credință și neam.
Continuare [foto, info]...

IPS Ioachim a instalat un nou stareţ la Mănăstirea Berzunți

​ Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat în Duminica Floriilor, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Berzunți alături de un sobor de preoți și mulțime de credincioși. În aceeași zi l-a instalat pe părintele Benedict Carp, ca stareț al obștii monahale.
​ În cuvântul rostit cu privire la pericopa evanghelică, Ierarhul a vorbit despre recunoştinţa pe care oamenii trebuie s-o aibă faţă de Dumnezeu şi de semeni, explicând totodată și semnificația timpului din perspectiva duhovnicească.
"Astăzi prăznuim Intrarea Domnului nostru Iisus în Ierusalim. Această zi încheie parcursul de patruzeci de zile de osteneală, de post, de rugăciune, de împlinire a faptelor bune, de virtuți câte am putut să le facem fiecare.
Continuare [foto, video, info]...

Activități catehetice în Parohia Gura Văii

​ În după-amiaza zilei de sâmbătă, 31 martie 2018, tineri și copii din Parohia Ortodoxă Gura Văii au participat la cateheza „Bucuria din casa Tatălui ceresc”.
​ În biserica parohială „Nașterea Maicii Domnului” au fost prezenți 30 de copii care au aflat mai multe lucruri despre înțelesurile duhovnicești ale Intrării Domnului în Ierusalim și despre modul în care trebuie să participăm la viața Bisericii.
​ Pentru a înțelege și mai bine bucuria din casa lui Dumnezeu, cateheza i-a unit pe toți într-un atelier tematic în care au realizat flori de primăvară și au cântat pricesne specifice sărbătorii Floriilor și Săptămânii Patimilor.
Continuare [foto, info]...

Martie 2018

Concursul Național Cultural-Artistic „Unirea: libertate și unitate”, la protoieria Onești

​ Vineri, 30 martie 2018, cu binecuvântarea IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la sediul Protoieriei Oneşti au fost jurizate proiectele înscrise în Concursul Național Cultural-Artistic "Unirea: libertate şi unitate", care a fost derulat în Eparhie prin Biroul de catehizare din cadrul Sectorului Cultural.
​ Acesta este adresat copiilor participanți la grupele catehetice din parohiile ce i-au parte la Programul Național "Hristos împărtăşit copiilor", preoților coordonatori de grup catehetic, profesorilor de religie și altor educatori creștini.
​ Delegatul Înaltpreasfințitului părinte Arhiepiscop Ioachim, a fost părintele Daniel-Ionel Marari, inspector eparhial în cadrul Sectorului Cultural, care a asistat la corectarea proiectelor.
Continuare [foto, info]...

Unire și Recunoștință

​ În cadrul proiectului „Unire și Recunoștință”, derulat în Anul Centenar la Onești, ziua de 27 martie a fost marcată sub genericul „Români au fost Români sunt încă” printr-o suită de manifestări culturale, științifice, artistice și religioase.
​ Aniversarea celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România a debutat luni, 26 martie, cu simpozionul intitulat „Românismul la 100 de ani” – găzduit și organizat de Colegiul Dimitrie Cantemir.
​ Prestigioasa instituție învățământului oneștean i-a primit cu brațele deschise pe colegii - elevi și profesori - de peste Prut. Au avut loc dezbateri, luări de cuvânt și momente artistice.
​ Centrul de greutate al manifestărilor a fost în ziua de 27 martie.
​ La primele ore ale dimineții, oaspeții din Basarabia și Bucovina au pecetluit prietenia cu gazdele de la Onești printr-un gest simbol: au plantat împreună 100 de stejari în parcul municipal.
​ A urmat, la Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” un program ce a cuprins:
Continuare [foto, video, info]...

Ziua Internațională a Teatrului și Comemorarea românilor care au făcut posibilă Marea Unire

​ Ziua Internațională a Teatrului, 27 martie, a fost marcată de către copiii Centrului de zi „Sf. Dionisie Exiguul – Hârja” din cadrul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, reprezentată de Pr. Ilarion Mâță, printr-o mică seară de lectură la lumina lumânărilor, nu înainte de a fi introduși în atmosfera de teatru prin câteva imagini legate de evoluția teatrului de la începuturi și până în prezent, amintind totodată și de Ziua Internațională a Teatrului pentru copii și tineret, sărbătorită la data de 20 martie.
​ Copiii au dat glas câtorva piese de I. L. Caragiale, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Antoine de Saint Exupery, dar de data aceasta a fost diferit decât în trecut, când bunica povestea, iar copiii ascultau.
Continuare [foto, info]...

Zi de Centenar la hramul Bunei Vestiri

​ În ziua de 25 martie 2018, la Parohia „Buna Vestire” din Tg. Ocna, cu prilejul prăznuirii hramului bisericii, s-a desfășurat etapa finală a proiectului Tricolorul: simbol al unității de neam.
​ Fiind Anul omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, proiectul participă la Concursul Național Cultural-Artistic Unirea: Libertate și Unitate organizat de Sectorul teologic educațional.
​ În parteneriat cu Școala Gimnazială Nr. 1 Tg. Ocna, Parohia „Buna Vestire”, sub coordonarea preotului paroh Ioan Vasile Panțîru, a organizat în perioada 19-25 martie 2018 un Atelier de pictură dedicat elevilor claselor V-VIII în scopul păstrării valorilor tradiționale.
Continuare [foto, info]...

Elevi oneșteni continuatori ai tradițiilor pascale

​ În cadrul activităţii ,,Tradiţii de Paşti’’,desfăşurată în Săptămâna ,,Şcoala altfel’’, elevii clasei a VI-a B, Şcoala Gimnazială ,,Emil Racoviţă’’, Oneşti, însoţiţi de profesor Coşa Elena Daniela, s-au deplasat la Centrul Social- Cultural ,,Sf.Ilie’’, al Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” din Onești.
​ Activitatea a avut ca scop, atât cunoaşterea tradiţiilor și obiceiurilor româneşti, semnificaţia religioasă a sărbătorii Paştelui, cât şi formarea și dezvoltarea competențelor în realizarea de creații funcționale și estetice, folosind materiale și tehnici elementare diverse.
​ În urma explicaţiilor date de doamna Raluca Alupei, elevii au învăţat să orneze ouă de Paşti, prin metoda şerveţelului.
Continuare [foto, info]...

Întâlnire în cadrul Campaniei de prevenire a delicvenței juvenile și a abandonului școlar

​ Marți, 27 martie 2018, la sediul Protoieriei Oneşti, a avut loc o întâlnire interactivă între tinerii Centrului Educativ Tîrgu Ocna şi elevii Şcolilor Gimnaziale Temelia şi Buciumi, cu participarea voluntarilor ATOR Oneşti.
​ Moderator al discuțiilor a fost Bianca Bolocan, asistent social al Protoieriei, care alături de responsabilii numiți de Centru, a scos în evidență semnificația faptelor penale, dar şi repercusiunile acestora.
​ Poveștile de viață, întrebările şi sfaturile au decurs într-o discuție liberă pe urma căreia cei mai mici sau mai mari au conştientizat ce înseamnă delincvența juvenilă sub toate aspectele ei.
​ Întâlnirea vine în urma unor activități tematice anterioare prin care legătura dintre Centrul Educativ şi Protoieria Oneşti s-a aprofundat şi îmbogățit, participând la modelarea morală a generației actuale și a celei viitoare.
Continuare [foto, info]...

Activități de Ziua Internațională a Apei, la Hârja

​ Cu ocazia Zilei Internaționale a Apei, sărbătorită în data de 22 martie a fiecărui an, copiii Centrului de zi „ Sf. Dionisie Exiguul- Hârja” s-au adunat pentru a sărbători printr-o activitate tematică, menită să aducă în atenție importanța acestei resurse în viața tuturor.
​ În acest cadru, copiii au lucrat împreună analizând câteva din multele beneficii ale apei asupra pământului și a omului, legătura ce există între om și natură și respectul pe care trebuie să-l avem față de natură și apa ce întreține viața.
​ Activitatea de consolidare a informațiilor a fost finalizată prin realizarea unor bricolaje pe care le-au creat formând singuri echipele, să-și stabilească tema, să-și procure material și să finalizeze acest proiect, toate acestea în timp de 30 minute.
Continuare [foto, info]...

Peste 6000 de băcăuani în ”Marș pentru viață” la Bacău

​ Mii de băcăuani au mărșăluit astăzi, 25 martie, pe străzile municipiului Bacău, în contextul unei noi ediții a ”Marșului pentru viață”.
​ Peste 6000 de băcăuani au participat în Duminica Bunei Vestiri  la ediția 2018 a ”Marșului pentru Viață”. Procesiunea a început în jurul orelor 17.00 la biserica ”Sf. Dumitru” Narcisa și s-a desfășurat pe traseul Bulevardul Republicii – Calea Mărășești – Casa de Cultură – Catedrala «Înălțarea Domnului» (statuia Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare).
​ Miile de participanți, indiferent de vârstă, au purtat în mâini steaguri tricolore, baloane și mesaje de susținere a vieții, amintind tuturor că ”fiecare copil merită o poveste”.
​ Ajunși în fața statuii lui Ștefan cel Mare, au fost prezentate scurte mesaje din partea reprezentanților autorităților centrale și județene, precum și ai Eparhiei Romanului și Bacăului, moderator fiind Răzvan Popovici, reprezentant al Asociației Studenților Creștini Ortodocși din România (ASCOR), filiala Bacău.
Continuare [foto, info]...

Program eparhial cultural-catehetic „Pe urmele sfinților”, la parohia „Pogorârea Duhului Sfânt” din Onești

​ Un număr însemnat de enoriași oneșteni coordonați de părintele Alupei Constantin au poposit în dimineața zilei de 22 martie la catedrala arhiepiscopală din Roman pentru a se închina la racla cu Sfintele moaște și pentru a se întâlni cu Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.
​ Evenimentul se înscrie în programul eparhial cultural-catehetic „Pe urmele sfinților” și a fost efectuat cu ajutorul Agenției de turism și pelerinaje „Meteora Tour”.
​ Între obiectivele vizitate a fost străvechea Catedrală arhiepiscopală închinată Sfintei Cuvioase Parascheva de la Roman, unde Părintele Arhiepiscop Ioachim a primit pe credincioșii însoțiți de preotul lor duhovnic binecuvântându-i și adresându-le un cuvânt de bun venit, după care le-a citit câteva rugăciuni speciale pentru sănătate și iertare de păcate. Ierarhul a adresat un cuvânt duhovnicesc credincioșilor și a explicat că omul este un pelerin care caută drumul spre Împărăția Cerurilor.
Continuare [foto, info]...

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului premiată la Gala excelenței în asistența socială

​ În contextul Zilei mondiale a asistenței sociale, marți, 20 martie 2018, la Ateneul Român, Colegiul Național al Asistenților Sociali (CNASR), în parteneriat cu mai multe instituții publice și private din România și străinătate, a celebrat excelența în asistența socială pentru anul 2017 prin evidențierea celor mai implicați profesioniști, printre care se află și părintele inspector eparhial Ilarion Mâță, președintele Asociației „Sf. Voievod Ștefran cel mare - Hârja”.
​ Marți, 20 martie, începând cu ora 18:30 la Ateneul Român, în contextul Zilei Mondiale a Asistenței Sociale, au fost evidențiați cei mai merituoși asistenți sociali din țară, dar și personalitățile care s-au remarcat în susținerea profesiei de asistent social. Recunoașterea publică, rezultatele profesionale deosebite, constituirea de modele de urmat și contribuția la promovarea imaginii profesiei au determinat și anul acesta alegerea câștigătorilor! Aceștia au fost aplaudați la scenă deschisă, în cadrul celei de-a cincea ediții a evenimentului organizat de Colegiul Național al Asistenților Sociali din România (CNASR). 
Continuare [foto, info]...

1 Decembrie 1918 - Născut liber, crescut în unire, educat spre nemurire

​ În ziua de vineri, 16 martie, elevii clasei a VI-a B, ai Școlii Gimnaziale „Emil Racoviță, ce fac parte din Grupul Catehetic „Sfânta Filofteia” al Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” din Onești, sub îndrumarea profesorului de religie și istorie Elena Daniela Coșa, a asistentului social Raluca Maria Alupei și a părintelui Alexandru Pânzaru, coordonatorul grupului, au vizitat linia frontului de la Oituz, locuri unde s-au purtat lupte în Primul Război Mondial, cimitirele eroilor și s-au întâlnit cu doi veterani de război.
​ Această activitate se încadrează în rândul obiectivelor Proiectului „1 Decembrie 1918 - Născut liber, crescut în unire, educat spre nemurire” ce candidează în cadrul Concursului Național „Unirea: libertate și unitate”, în Protoieria Onești.
Continuare [foto, info]...

Gala tinerilor poeți, la Asociației Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja

​ În contextul Zilei internaționale a poeziei, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”, într-un cadru festiv, organizează premierea celor mai frumoase creații poetice ale copiilor din ciclul primar și gimnazial de la unitățile de învățământ din Municipiul Onești și nu numai.
​ Proiectul cultural „Tânărul poet și poezia - creație, revelație și tradiție a neamului nostru”,  inițiat de „Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”, miercuri, 21 martie, începând cu orele 15.00, își va afla câștigătorii la cele trei secțiuni: pastel, poezie creștină și poezie istorică (Centenar), ciclul primar și cel gimnazial.
​ Proiectul se află la prima ediție și deja se bucură de un mare interes în rândul elevilor școlilor gimnaziale din Eparhia Romanului și Bacăului, mai ales din Municipiul Onești, fiind încheiate parteneriate cu unitățile de învățământ care și-au arătat interesul.
Continuare [foto, info]...

Liturghie arhierească și pomenire de patruzeci de zile pentru părintele Arsenie Voaideș

​ La Mănăstirea „Schimbarea la Față” de la Berzunți, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a săvârșit astăzi, 18 martie a.c, slujba Sfintei Liturghii și apoi rânduiala parastasului pentru părintele arhimandrit Arsenie Voaideș. Alături de ierarh au fost prezenți preoți și numeroși credincioși care au ținut să participe la parastasul oficiat pentru părintele „Arsenie duhovnicul și filantropul”, la împlinirea a patruzeci de zile de la nașterea sa în cer.
​ În Duminica a patra din Postul Sfintelor Paşti, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a fost prezent la Mănăstirea „Schimbarea la Față” de la Berzunți, din protopopiatul Onești. Aici, a oficiat alături de un sobor de preoți și în prezența a numeroși credincioși Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în cadrul căreia a hirotonit pe părintele diacon Vasile Leru întru preot pe seama bisericii mănăstirii.
Continuare [foto, info]...

„Învierea lui Hristos - bucuria tuturor!”

​ Pentru că Sărbătoarea Învierii Domnului, fără faptele care spun mai mult decât o vorbă, nu ar avea același înțeles, elevii clasei a VI-a B, ai Școlii Gimnaziale ,,Emil Racoviţă” din Oneşti, sprijiniţi de părinţii lor şi îndrumaţi de profesor Elena Daniela Coşa, educaţi în spiritul valorilor moral-creștine, s-au implicat într-o nouă activitate filantropică, sub numele "Fii darul lui dumnezeu-dăruieşte un zâmbet!".
​ Această activitate este inclusă în proiectul filantropic "Învierea lui hristos – bucuria tuturor’’ şi în obiectivele proiectului naţional , "1 Decembrie 1918 - născuţi liberi, crescuţi în Unire, educaţi spre nemurire".
Continuare [foto, info]...

Centenar, Jertfă și Recunoștință

​ În seara zilei de 15 martie, a avut loc la Sediul Protopopiatului Onești o ședință informativă pe tema concursului „Centenar, Jertfă și Recunoștință”.
​ La ședința prezidată de pr. Protoiereu Ioan Bârgăoanu, la care au participat preoți și cadre didactice din protopopiat, s-a definitivat structura concursului și s-a discutat despre modul în care se vor implica Biserica și Școala în desfășurarea lui.
​ Concursul ce se va desfășura în perioada lunilor martie-aprilie 2018 vine ca o nouă modalitate de dialog cu tinerii din școlile și liceele din municipiul Onești pe tema trecutului și, mai ales, a receptării adevărului istoric.
Continuare [foto, info]...

Program social - filantropic realizat de enoriașii din parohia Slobozia-Bacău II, la Așezământul ,,Sf. Voievod Ștefan cel Mare-Hârja.

​ Ziua de 16 Martie 2018 a fost dedicată de către credincioșii din Parohia Slobozia- Bacău II, la îndemnul Pr. paroh Grama Marian și cu sprijinul consiliului parohial, persoanelor vârstnice de la Așezământul "Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja.
​ Dorind să aducă o rază de bucurie celor care sunt în suferință, părintele, împreună cu credincioșii au organizat prin programul eparhial "Flămând am fost și Mi-ați dat să mănânc", o colectă de cereale și alimente (cu o valoare estimată de 2500 lei)  și totodată o întâlnire de suflet cu aceștia, cu ajutorul elevilor Școlii Gimnaziale nr. 1, Slobozia conduși de dna. preoteasă, Grama Maria. 
​ În drumul lor către așezământ, au făcut un popas la Protoieria Sascut, unde Pr. Protopop Negoiță Ioan le-a înmânat acestora câte o insignă, reprezentând Centenarul Marii Uniri de la 1918. 
Continuare [foto, info]...

Proiect social - filantropic

Sarbatoarea învierii domnului - bucuria tuturor!
​ Susținem activ acest proiect social - filantropic ce se desfășoară prin Asociația "Filantropia Oneșteana", de mai multi ani.
​ Anul trecut au fost îmbrăcați, prin acest proiect, 33 de copii.
​ Anul acesta dorim să mărim numărul și, deocamdată, s-a ajuns la 48 de copii proveniți din familii sărace, ca beneficiari, lista fiind deschisă.
​ Găsiți, mai jos, lista cu acești copii, vârsta lor, înălțimea și dimensiunea de la talpa piciorului.
​ Prin strădania unor oameni cu suflet mare, cărora le mulțumim, deja lista este acoperită mai bine de jumatate.
Ce trebuie să faceți?
Continuare [foto, info]...

Francezii și românii în Primul Război Mondial

​ Marți, 13 martie, la sala Cinema Capitol din Onești a avut loc o conferință și o vizionare de film cu tema „Francezii și românii în Primul Război Mondial – Misiunea General Berthlot” Invitat special a fost General de corp armată (r) Vasile Jenică Apostol – doctor în științe militare, conferențiar universitar, scriitor, istoric.
​ În sală au fost prezenți preoți, elevi ai școlilor oneștene și cadre didactice.
​ În prima parte, invitatul a oferit celor prezenți o veritabilă lecție de istorie prezentând pe scurt evenimentele ce au precedat reîntregirea țării.
​ A urmat vizionarea filmului „Români și francezi în primul război mondial” și, la final, o sesiune de întrebări și răspunsuri pentru cei ce au dorit să afle mai multe.
Continuare [foto, video, info]...

Hram la Mănăstirea Cașin

​ O zi cu totul deosebită a fost luni, 12 martie 2018 pentru comunitatea creștină a Parohiei “Mănăstirea Cașin II”, unde a fost sărbătorit hramul frumoasei Biserici ocrotită de “Sfântul Simeon Noul Teolog”, păstorită de părintele Protoiereu Ioan Bârgăuanu – singura biserică de mir din țară cu acest hram.
​ Cu acest prilej s-a săvârșit Sfânta Liturghie a Sfântului Grigorie Dialogul și Taina Sfântului Maslu de un numeros sobor de preoți.
​ Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, creștinii ce au participat la această sărbătoare s-au putut închina sfintelor moaște ale Sfintei Mari Mucenițe Varvara, aduse din Biserica pe care o ocrotește, din Mina Salina Târgu Ocna.
Continuare [foto, video, info]...

Procesiune în Duminica Sfintei Cruci

​ Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, duminică, 19 martie 2017, preoții Protoieriei Onești și mulțime de popor binecredincios s-au adunat la Catedrala "Pogorârea Sfântului Duh" din municipiu unde, începând cu ora 16:00, au rostit Acatistul Sfintei Cruci.
​ Din curtea acestui edificiu au format un pod de mulțime ce a traversat orașul spre Biserica "Sfântul Nicolae", intonând imnuri creștine și cântări închinate Sfintei Cruci.
​ În procesiune, preoții au purtat Sfânta Cruce și Sfintele Moaște ale Sfintei Varvara – odor bisericesc adus, de curând, la biserica din Salina Târgu Ocna și intrat în zestrea acesteia.
Continuare [foto, video, info]...

8 Martie la Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”

​ În cadrul Asociației „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, Ziua Internațională a Femeii a fost un prilej de bucurie pentru toți rezidenții centrului, dar și pentru doamnele și domnișoarele din personalul instituției.
​ Cu acest prilej, încă de miercuri, 7 martie 2018, Parohia Helegiu, reprezentată de Pr. Paroh Constantin Taraipan și doamna preoteasă Mihaela, au pășit pragul așezământului nostru. Pe lânga donațiile alimentare, au împărțit mamelor, bunicilor și străbunicilor rezidente cadouri, flori și urări specifice.
​ În dimineața frumoasei zile de 8 martie, Protoieria Onești, reprezentată de Pr. Protopop Ioan Bârgăoanu, a împărțit flori și a felicitat doamnele rezidente și personalul de îngrijire a centrului, transmițând aprecierea și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.
Continuare [foto, info]...

Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja” lansează proiectul cultural „Tânărul poet și poezia - creație, revelație și tradiție a neamului românesc”

​ În contextul zilei internaționale a poeziei (21 martie), Asociația „ Sf. Voievod Ștefan cel Mare- Hârja” și-a propus să nu rămână indiferentă față de poezie și de creația literară, încurajând pe tinerii sensibili și iubitori de poezie, oferindu-le ocazia deschiderii lor, dezvăluirea cunoștințelor, a sentimentelor ce-i mână spre transcendent și legătura lor cu înaintașii acestui neam.
​ Argument:
​ „Poezia este o creație ritmică a frumuseții în cuvinte” (Edgar Allan Poe)
​ „Poezia este un fel de muzică, trebuie să o asculți ca să o înțelegi” (Voltaire)
​ În ce constă proiectul?
Continuare [foto, info]...

Tricolorul, Antimisul neamului românesc

​ Marți, 6 martie 2018, la Biblioteca Municipală “Radu Rosetti” din Onești, a avut loc conferința “Biserica Ortodoxă Română în slujba unității naționale”.
​ Părintele Protopop Ioan Bârgăoanu a fost moderatorul aceste întâlniri dintre publicul oneștean și cei doi invitați, Diacon Lector univ. Dr. Vasile M. Demciuc de la Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava și Părintele Dumitru Păduraru, realizator Trinitas Tv.
​ După o expunere de înaltă ținută academică, dar și spitituală, emoționantă a subiectului tratat, a urmat o serie de întrebări din partea publicului, la care invitații au răspuns lămuritor.
Continuare [foto, video, info]...

Proiect Eparhial de prevenire a delincvenţei juvenile şi abandonului şcolar

​ Vineri, 2 martie, în cadrul Proiectului Eparhial de prevenire a delincvenţei juvenile şi abandonului şcolar, elevii clasei a VI-a B, ai Şcolii Gimnaziale ,,Emil Racoviţă’’ din Onești, coordonaţi de profesorul Elena Daniela Coşa, au fost alături de tinerii şi minorii din Centrul Educativ Târgu Ocna. Elevii au fost informaţi despre ce înseamnă delincvenţa juvenilă, care sunt cauzele şi consecinţele acesteia. 
​ Cu acest prilej, elevii au prezentat şi un program artistic (cântece patriotice şi populare, creaţii literare proprii despre Unire), dedicat Centenarului Unirii şi au participat la un atelier de handmade, unde au confecţionat, alături de tinerii din centru, felicitări pentru mame, cu ocazia zilei de 8 Martie.
Continuare [foto, info]...

Târg caritabil de mărțișoare la Tîrgu Ocna

​ În Dumunica a doua din Postul Mare, la Parohia „Sfântul Ioan” din Tîrgu Ocna a avut loc târgul caritabil de mărțișoare intitulat "Mărțișorul meu ajută când ți-e greu".
​ Acest eveniment a fost posibil prin implicarea Asociației Sfânta Anastasia Romana (componenta socială a Parohiei „Sfântul Ioan”), a Așezământului social-filantropic Hârja, a Centrului de recuperare CRRPD Tîrgu Ocna, a Școlilor Gimnaziale numărul 1 și 3 și a Liceului tehnologic din Tîrgu Ocna.
​ Practic, în perioada 25-28 februarie, tinerii și voluntarii acestor instituții au confecționat mărțișoare care au fost oferite credincioșilor în Biserica „Sfântul Ioan” a Parohiei cu același ocrotitor, după Sfânta Liturghie. Banii strânși în urma acestei activități cu scop caritabil ajută pe un tânăr din comunitate, David Canelos, care suferă de leucemie și este în prezent supus unui tratament dificil la Secția de Oncologie a Spitalului de copii "Sfânta Maria" din Iași.
Continuare [foto, info]...

Activitățile culturale ale lunii martie, la Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”

Copiii Centrului de zi „ Sf. Dionisie Exiguul” din cadrul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”, vă invită să luați partea la activitățile culturale din luna martie.
​Agenda culturală  a lunii martie:
1. Ziua internațională a femeii – 8 Martie . În această zi copiii Centrului de zi, coordonat de pedagogul social Florentina Ion, vor prezenta o activitate artistică, poezie și cântec, dedicată tuturor doamnelor, la sfârșitul căreia copiii vor împărți flori doamnelor prezente. Programul va fi prezentat începând cu ora 16.00.
Continuare [foto, info]...

Februarie 2018

Proiectul „Centenar – jertfă și recunoștință”

La sediul Protoieriei Onești a avut loc în seara zilei de 26 februarie 2018, o întâlnire de lucru a responsabililor cu derularea proiectului „Centenar – jertfă și recunoștință”, activitate cultural-religioasă la nivelul instituțiilor de învățământ din spațiul canonic al Protoieriei Onești.
Derulat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și la inițiativa părintelui protopop Ioan Bârgăoanu, proiectul reprezintă o ofrandă a recunoștinței tinerei generații față de jertfa contemporanilor actului Unirii din anul 1918.
Pentru a putea fi încheiat la momentul festiv al manifestărilor oneștene, din 24 mai 2018, consacrate Centenarului, traseul desfășurării proiectului „Centenar – jertfă și recunoștință”
Continuare [foto, info]...

Ședință administrativă a preoților din Protoieria Onești

La sediul Protoieriei Onești s-a desfășurat astăzi, 26 februarie, Ședința administrativă a preoților Protoieriei Onești, la care a fost invitat să prezinte lucrarea cu titlul “Unitate de Credință și Neam”, părintele Florin Blănaru, preot slujitor la Mănăstirea Caraclău.
La începutul ședinței s-a oficiat Slujba Parastasului pentru părinții arhimandriți plecați către Împărăția cerurilor în această săptămână, părintele Arsenie Voaideș de la Mănăstirea „Sf. Sava” și părintele Antonie Jeflea de la Mănăstirea Giurgeni.
Părintele Protopop Ioan Bârgăoanu a coordonat lucrările şedinţei salutând prezența părintelui Alexandru Zamfir, consilier administrativ, reprezentant al Centrului Eparhial, a părintelui Ilarion Mâță, inspector eparhial și de asemenea a transmis mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului tuturor preoților prezenți.
Continuare [foto, info]...

Procesiune cu cinstitele icoane în orașul-stațiune Târgu-Ocna și în Oituzul istoric

În frumoasa și răcoroasa zi de 25 a lui Făurar, în Duminica Ortodoxiei, când întreaga Biserică sărbătorește biruința dreptei credințe asupra celor care luptau împotriva cinstirii icoanelor, a Sfintei Cruci și a sfintelor moaște, conform tradiției ce se păstrează în zona Moldovei și nu numai, în multe parohii și zone s-au organizat procesiuni cu Cinsititele Icoane.
Orașul Târgu-Ocna s-a umplut de căldura și sfințenia izvorâte din icoanele purtate pe brațe de către preoți și credincioși. În această oază de istorie, sub protia Părintelui Protopop Ioan Bârgăoanu, înconjurat fiind de preoți și credincioși de pe valea Trotușului, s-a săvârșit o procesiune cu cinstitele icoane.
Binecuvântarea de început s-a dat în vechea și binecuvântata biserică „Buna-Vestire”, fosta Mănăstire athonită Răducanu. Începându-se a se intona prima parte a acatistului „Bunei Vestiri”, s-a făcut un popas la biserica „Sfinții Voievozi”, ca la sfârșit să se intoneze a doua parte a acatistului, precum și rugăciuni de mulțumire și de sfințire a icoanelor într-o altă biserică veche, biserica „Adormirea Maicii Domnului”, fosta Mănăstire athonită Precista.
Continuare [foto, info]...

1 Decembrie 1918 – Născuți liberi, crescuți în unire, educați spre nemurire

Între manifestările culturale, programate cu prilejul Anului omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 în Patriarhia Română, Sectrorul teologic-educațional organizează cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, Concursul Național Cultural – Artistic „Unirea: libertate și Unitate”. Încă de vineri, 23 februarie, în tinda catedralei „Pogorârea Duhului Sfânt” din Onești a avut loc o întâlnire de lucru între preot, profesorul de religie și elevi pentru a discuta aspecte legate despre participarea la acest concurs.
„1 Decembrie 1918 – Născuți liberi, crescuți în unire, educați spre nemurire” este unul dintre proiectele ce au fost concepute pentru a participa la prima etapă a concursului ce va avea loc la nivel de protopopiat.
Continuare [foto, info]...

Mii de oameni la înmormântarea părintelui arhimandrit Arsenie Voaideș

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a săvârșit astăzi, 20 februarie, slujba de înmormântare a părintelui arhimandrit Arsenie Voaideș, la Mănăstirea ”Schimbarea la Față” de la Berzunți. Alături de ierarh au fost peste o sută de preoți și câteva mii de credincioși care au ținut să-l conducă pe ultimul drum pe părintele ”Arsenie filantropul”, cum l-a numit chiriarhul.
Clopotele băteau și lumea urca spre mănăstire. Zeci și zeci, sute și sute, cu frunțile plecate și lacrimi în ochi, tineri și vârstnici, monahi și monahii. La orele 10.00, cântările de prohodire răsunau pe toată valea Berzunțiului și oamenii continuau să vină la biserica ”Schimbării la Față”. Din Ardeal, din Banat, din nordul Moldovei, din toată țara, peste 3000 de credincioși au sosit la înmormântarea părintelui Arsenie Voaideș, starețul mănăstirii Sf. Sava - Berzunți.
Din șoaptele rostite între creștini se pot înțelege regretul, durerea și tristețea.
Continuare [foto, video, info]...

Împreună Slujitori

Primul număr al revistei Protoieriei Onești, „Împreună Slujitori”, a apărut în mediul online Tipărit într-un număr restrâns de exemplare și lansat încă din luna decembrie 2017, primul număr, aniversar, al revistei Protoieriei Onești „Împreună Slujitori” și-a aflat loc și în mediul online, putând fi urmărit pe www.tirguocna.ro sau, mai lesne, pe www.potirulviisoarei.ro.
Apărută cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul nostru, și la inițiativa părintelui protopop Ioan Bârgăoanu, revista se dorește a fi o „candelă a credinței și o cronică a faptelor”, cum afirma părintele protopop Ioan, sau o „împreună-slujitoare cu Hristos pentru unitatea și pacea Bisericii și slava Preasfintei Treimi”, potrivit cuvântului de binecuvântare al IPS Ioachim.
Felicităm ostenitorii Colegiului de Redacție și-i dorim revistei spor în ogorul duhovnicesc al Bisericii.
Continuare [foto, info]...

Părintele Arhim. Arsenie VOAIDEȘ a trecut la Domnul

Cu nespusă durere, dar cu nădejde în iubirea milostivă a lui Dumnezeu pe care L-a slujit cu râvnă neostoită, am aflat vestea trecerii la cele veșnice a Părintelui Arhimandrit Arsenie VOAIDEȘ, starețul Mănăstirii „Schimbarea la Față”, Sfântul Sava-Berzunți și duhovnicul Mănăstirii „Buna Vestire”, Pogleț.
Tăicuța Arsenie a plecat într-o tăcere neobișnuită, el, cel căruia îi plăcea să fie înconjurat de oameni; el, cel căruia îi plăcea să fie în mijlocul mulțimilor și să-L facă prezent pe Hristos tuturor! El, cel care a ctitorit biserici în sate și cătune uitate de lume și catedrale în sufletele oamenilor.
El, care s-a dăruit pe sine consumându-se pentru toți ca o lumânare în lumina lui Hristos. El, Arsenie arhimandritul, părinte pentru cei aflați în nevoi, duhovnic al celor de pe văile Berzunțiului și dealurile Helegiului, taică pentru rromii din Bâșca, Băcioi, Pogleț, a plecat astăzi, într-o zi de februarie, lăsând multă tristețe în sufletele celor care l-au cunoscut, prețuit și iubit.
La acest moment de profundă întristare, transmitem gând de compasiune cinului monahal, ucenicilor săi și pelerinilor Mănăstirilor „Schimbarea la Față”, Sfântul Sava-Berzunți și „Buna Vestire”, Pogleț, rugând pe Hristos Domnul să primească sufletul Părintelui Arsenie întru Împărăția Sa cea veșnică.
Dumnezeu să-l ierte și veșnică să-i fie pomenirea!
Continuare [foto, info]...

Pomenirea deținuților mărturisitori din temnița Târgu Ocna

Joi, 15 februarie 2018, la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” a parohiei Poieni, a avut loc comemorarea anuală închinată lui Valeriu Gafencu și tuturor pătimitorilor din temnița Târgu Ocna.
Ca în fiecare an, și anul acesta, la poalele Măgurei - munte al eroilor, în Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” a parohiei Poieni a fost săvârșită Sfânta Liturghie și Slujba Parastasului spre comemorarea și veșnica pomenire a celor ce au pătimit pentru dreapta credință în temnița din imediata vecinătate.
La inițiativa Părintelui Vicar Arhim. Pimen Costea, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului și Fundația „Profesor George Manu”, au organizat acest eveniment, prima comemorare de la Târgu Ocna de acest fel având loc în 1991.
Continuare [foto, video, info]...

Zi de bucurie în pelerinaj la Sfânta Parascheva

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, joi, 8 februarie 2018, Corul Buna Vestire și Corul de copii Ziurel de zi, de la Parohia „Buna Vestire” Tg.Ocna, au mers într-un pelerinaj pentru a se închina la Sfintele Moaște ale Sfintei Parascheva de la Iași.
Sub îndrumarea părintelui paroh Ion Vasile Panțîru, care a vrut să recompenseze pe tineri pentru munca depusă de sărbători în cadrul activităților cultural-religioase derulate de parohie, copiii însoțiți de părinți și membrii corului parohiei (în total 57 de pelerini), au poposit dimineață la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, s-au închinat la racla cu Sfintele Moaște aflate aici și au participat la slujba arhierească, în cadrul căreia, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a hirotonit un preot și un diacon.
Continuare [foto, info]...

Înnoire în slujire la Catedrala „Pogorârea Sfântului Duh” din Onești

Vineri, 2 februarie, în ziua Praznicului Întâmpinării Domnului, la Catedrala Ortodoxă „Pogorârea Sfântului Duh” din Onești, după săvârșirea Dumnezeieștii Litughii a avut loc o festivitate în cadrul căreia a fost anunțată pensionarea părintelui Sebastian Albu și instalarea părintelui Alexandru Pânzaru în postul de preot slujitor rămas vacant.
Tinda catedralei oneștene a adunat încă de dimineață mulțime de credincioși la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită în ziua de prăznuire a Întâmpinării Domnului.
Sub protia părintelui protopop Ioan Bârgăoanu, pe lângă preotul paroh Justinian Alupei și preoții slujitori ai catedralei, s-au alăturat în rugăciune și preoți din câteva parohii oneștene.
Continuare [foto, info]...

Ianuarie 2018

Personal specializat pentru servicii sociale de calitate în Europa de Est

Din încredințarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la propunerea Federației Filantropia a Patriarhiei Române și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, membră a Federaței Filantropia a Patriarhiei Române, în perioada septembrie 2017 – februarie 2018, a reprezentat mediul social al Patriarhiei în cadrul Proiectului ”Specialist staff for quality social services în Eastern Europe” - „Personal specializat pentru servicii sociale de calitate în Europa de Est”,  de la Sofia și București, eleborat pentru domeniul educațional Erasmus+ , eleborat de Academia Concordia în parteneriat cu Kardinal König Haus Vienna – Austria. 
Continuare [foto, info]...

Rugăciune spre binecuvântarea darului primit de Spitalul Municipal Onești

La Spitalul Municipal „Sf. Ierarh Dr. Luca” din Onești s-a rostit o rugăciune spre binecuvântarea celor ce vor folosi aparatul “Sinoptophore YZ23B”, cel de-al treilea dar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului făcut beneficiarilor acestei instituții, prin Protoieria Onești.
În ziua de 23 ianuarie 2018, la secția de Oftalmologie a Spitalului Municipal Onești, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului, părintele inspector eparhial Ilarion Mâță și părintele protopop Ioan Bârgăoanu împreună cu preoți din Protoieria Onești, în prezența domnului primar Ing. Nicolae Gnatiuc și a cadrelor medicale, au rostit o rugăciune pentru ajutorul și vindecarea bolnavilor ce vor beneficia de tratament folosind aparatul “Sinoptophore YZ23B”.
Continuare [foto, info]...

Unirea Mică sărbătorită în Protopopiatul Onești

După rânduiala zilei de pomenire a făuritorilor Unirii Principatelor Române, Moldova și Țara Românească, în data de 24 ianuarie 2018, preoți și credincioși din Protoieria Onești au dat mână cu mână în rugăciune, aducând mulțumire și slăvind pe Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra poporului odată cu acest istoric eveniment.
La Parohia Grozești-Oituz, cu binecuvântarea Înatpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în ziua de miercuri, 24 ianuarie 2018, când s-au împlinit 159 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859), moment deosebit din istoria poporului român, un sobor de preoți ai Protopopiatului Onești au săvârșit Sfânta Liturghie în cadrul căreia au fost pomeniţi Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mitropoliţii Nifon al Ţării Româneşti şi Sofronie Miclescu al Moldovei, precum şi ceilalţi făuritori ai Unirii Principatelor Române. În cadrul cuvântului de învățătură, părintele Silviu Neicu a evidențiat importanța istorică a evenimentului amintit, susținând un referat intitulat "Unirea Principatelor Române - un pas spre modernitate".
Continuare [foto, info]...

Unirea Principatelor Române serbată în parohiile Protopopiatului Onești

Unirea Principatelor Române a fost serbată la parohia Larga
Miercuri, 24 ianuarie 2018, Anul Omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918, la parohia Larga, Protoieria Onești, s-a serbat împlinirea celor 159 de ani de la Unirea Principatelor Române.
A fost oficiată Sfânta Liturghie în cadrul căreia au fost pomeniți domnitorul Alexandru Ioan Cuza, mitropolitul Nifon al Ţării Româneşti şi mitropolitul Sofronie Miclescu al Moldovei, precum şi ceilalţi făuritori ai Unirii Principatelor Române, iar la sfârșitul slujbei au fost trase clopotele în memoria celor care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor.
Continuare [foto, info]...

Hora Unirii la Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare- Hârja”

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Asociația „Sf. Voiovod Ștefan cel Mare - Hârja” a marcat Ziua Unirii Principatelor prin manifestări religioase, culturale și artistice.
Manifestări dedicate Uniri Principatelor Moldovei și Țării Românești, au avut loc și la Hârja. La poalele Carpaților de curbură, mai mulți beneficiari ai serviciilor sociale și medicale oferite de Asociația  „Sf. Voiovod Ștefan cel Mare - Hârja” au fost implicați, încă de dimineață, la serviciile religioase dedicate acestei zile istorice, prin oficierea Sf. Liturghii, unde s-au impărtășit cu Sfintele Taine mai mulți vârstnici și copii dar, și prin săvârșirea slujbei de Tedeum și a  Parastasului pentru Alexandru Ioan Cuza și pentru ceilalți făuritori ai Unirii Principatelor.
Continuare [foto, info]...

Schitul „Sf. Cuv. Eftimie cel Mare” de pe Dealul Cireșoaia și-a sărbătorit hramul

Ziua de 20 ianuarie se înscrie în linia marilor sărbători ale acestei luni, Gerar, în care sunt prăznuiți unii dintre cei mai mari Sfinți Cuvioși ai Bisericii noastre Ortodoxe strămoșești. Începând cu pomenirea Sf. Cuv. Serafim de Sarov, a Sf. Cuv. Antipa de la Calapodești, unul din ocrotitorii Eparhiei noastre, a Sf. Cuv. Teodosie cel Mare, a Sf. Cuv. Antonie cel Mare și alții, ajungem în măreața zi în care este prăznuit Sf. Cuv. Eftimie cel Mare, ocrotitorul spiritual al Schitului de pe Dealul Cireșoaia, un loc plin de istorie și jertfă.
Continuare [foto, info]...

Sinaxa preoților oneșteni la Catedrala arhiepiscopală din Roman

În data de 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale, o sută de preoți oneșteni, cu binecuvântarea IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim și sub directa îndrumare a părintelui protopop Ioan Bârgăoanu, s-au adunat în sinaxă anuală la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman înălțând rugăciuni către Preamilostivul Dumnezeu și omagiind personalitatea poetului nepereche al românilor.
Cea de-a doua sinaxă preoțească, din seria celor șapte programate pentru anul 2018 în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a fost organizată la Catedrala arhiepiscopală din Roman de către Protopopiatul Onești, în data de 15 ianuarie, când românii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Culturii Naționale.
Continuare [foto, video, info]...

Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești sărbătorit în Salina Târgu-Ocna

În ziua de pomenire a Sfântului Cuvios Antipa, în data de 10 ianuarie, a fost mare sărbătoare în inima sării, la Mina Salină din Târgu Ocna, în biserica „Sf. M. Mc. Varvara și Sf. Cuv. Mc. Paraschevi din Roma”. Cu arhiereasca binecuvântare a Înaltpreasfințitului Părinte IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și cu implicarea Preacucernicului Părinte Ioan Bârgăoanu, sfântul ocrotitor al Eparhiei Romanului și Bacăului s-a bucurat de o cinstire deosebită.
Soborul de preoți uniți în rugăciune au început rânduiala din mină prin cântarea Acatistului Sfântului Cuvios Antipa, singurul călugăr athonit român trecut în rândul Sfinților. În continuarea programului liturgic a fost săvârșită Sfânta Liturghie, avându-l ca împreună slujitor pe Sfântul Cuvios Antipa, ca unul care luminează inimile credincioșilor cu strălucirea virtuților sale.
Continuare [foto, info]...

Centenarul la Onești a început cu Agheasmă Mare pentru a stropi sângele Eroilor Neamului

Pentru oneștenii ortodocși, vizita Părintelui nostru Arhiepiscop Ioachim este o mare bucurie și binecuvântare.
Dacă zilele trecute vorbeam despre preotul care vestește Botezul și Arătarea lui Hristos - Dumnezeu, Teofania, pe uscat, pe scări de bloc sau în gloduri, cu multă bucurie a Crucii și Învierii lui Hristos, iată că pe 6 ianuarie, inedit, prima dată ca Arhiepiscop al nostru, Părintele Arhiepiscop Ioachim a sfințit prin harul Duhului Sfânt apele și a dăruit urbei noastre Agheasmă Mare, lângă Catedrală, întru cinstea eroilor neamului.
Credința oneștenilor am văzut-o, am apreciat modul în care au venit și s-au rugat și le mulțumim deoarece au răspuns la chemarea Bisericii, a preoților și a ierarhului.
Continuare [foto, info]...

Botezul Domnului serbat la Catedrala „Pogorârea Duhului Sfânt” din Onești

Sâmbătă, 06 ianuarie 2017, manifestarea Lui Dumnezeu prin Întruparea Fiului și prin Arătarea Sfintei Treimi cu ocazia Botezului Mântuitorului Iisus Hristos în râul Iordan de către Sfântul Ioan Botezătorul a fost serbată de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, prin oficierea Sfintei Liturghii alături de soborul preoților și al diaconilor slujitori de la Catedrala „Pogorârea Duhului Sfânt” din Onești.
Slujba Dumnezeieștii Liturghii din ziua praznicului împărătesc a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, alături de părintele protopop Ioan Bârgăoanu.
După rugăciunea Amvonului, conform rânduielii, soborul slujitorilor a ieşit din sfântul locaș  și s-a deplasat în procesiune, în sunetul clopotelor catedralei și al cântărilor sfinte, cu prapuri și icoana praznicului în mâini, spre scena special amenajată în curtea Catedralei oneștene.
Continuare [foto, video, info]...

sus